Теофіпольська селищна рада
Хмельницький район, Хмельницька область

Громадське обговорення щодо ліквідації Великолазучинської початкової школи

Дата: 15.07.2024 17:08
Кількість переглядів: 85

Фото без описуОголошується проведення громадського обговорення щодо ліквідації Великолазучинської початкової школи та обговорення відповідного проєкту рішення.


Ініціатор громадського обговорення: Теофіпольська селищна рада Хмельницького району Хмельницької області.


Організатор проведення громадського обговорення: Відділ освіти, молоді та спорту Виконавчого комітету Теофіпольської селищної ради Хмельницького району Хмельницької області.


Мета обговорення: врахування думки жителів Теофіпольської громади щодо ліквідації закладу початкової освіти на території громади та
обговорення відповідного проєкту рішення про ліквідацію Великолазучинської початкової школи Теофіпольської селищної ради.

 

 

 

Відповідно до Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту»:

- рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники);
- мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади та/або суспільства;
- у разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.


Реорганізація, зміна типу, ліквідація закладу загальної середньої освіти у сільській місцевості допускається лише після громадського обговорення проєкту відповідного рішення засновника, який оприлюднюється не менше
ніж за один рік до прийняття відповідного рішення.


Відповідно до ст.143 Конституції України, територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю; вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції.


Згідно ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради.

Період реформ, розпочатий державою, поставив питання реорганізації та закриття шкіл у сільській місцевості. Ця проблема гостра для всієї України і є результатом демографічної кризи, яка спостерігається в державі. З кожним
роком кількість учнів в українських школах скорочується, тому й не дивно, що чимало закладів освіти стали напівпорожніми.
Заклади освіти з нижчою фактичною наповнюваністю класів є найбільш затратними комунальними установами у перерахунку на одного учня. Тому перед місцевою владою постає питання раціонального розподілу бюджетних коштів, альтернатива утримання таких закладів освіти (оплату за енергоносії, природний газ, водопостачання, інші послуги, зарплату технічному персоналу) чи переведення дітей до спроможних закладів освіти і забезпечення якісніших умов навчання завдяки вивільненим коштам.


На даний час на території Теофіпольської територіальної громади функціонує 16 закладів ЗЗСО. Загальна кількість учнів, що здобувають освіту у ЗЗСО Теофіпольської територіальної громади становить 2648 осіб (станом на 01.07.2024 року).
Значною проблемою залишається утримання та належне функціонування закладів освіти із малою наповнюваністю учнів.


У Великолазучинській початковій школі Теофіпольської селищної ради станом на 01.09.2024 року прогнозується навчати 4 учні. Крім того у закладі функціонує структурний дошкільний підрозділ в якому за перспективною
мережею навчатиметься 10 вихованців. З 2022 року, у зв’язку з відсутністю укриття, форма здобуття освіти дистанційна. У закладі працює 3 вчителя, 1 вихователь, 4 технічних працівники (3 з яких з 2022 року перебувають на
простої). Вартість утримання одного учня (за даними 2023/2024 навчального року коли у школі навчалося 10 учнів) становила 48 469 грн/рік. Вартість утримання закладу освіти у 2023 році – 956 898,63 грн/рік, у 2024 році (станом на 30.06.2024) – 682 768,67 грн/рік.


Як наслідок малокомплектності, утворення класів-комплектів – відсутня повноцінна позакласна, виховна, спортивно-масова робота, що не сприяє соціалізації дітей. Вони навчаються у замкнутому колі, відсутні умови для організації системної методичної роботи.


Довідково: відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту», кількість учнів у класі (наповнюваність класу) комунального закладу освіти не може становити менше 5 учнів. Початкова школа може
забезпечувати здобуття початкової освіти дітьми (незалежно від їх кількості) одного або різного віку, які можуть навчатися в одному з’єднаному класі (класі-комплекті) або в різних класах. Гранична наповнюваність таких
класів-комплектів становить не менше п’яти та не більше дванадцяти осіб. Крім цього, відповідно до типових штатних нормативів закладів загальної середньої освіти, затверджених МОН України від 06.12.2010 року № 1205, посада директора передбачається у початковій школі за наявності 20 і більше учнів.
На сьогодні єдиним оптимальним вирішенням проблеми малокомплектності закладів освіти є оптимізація мережі, зокрема ліквідація таких закладів. Зекономлені кошти будуть спрямовані на придбання навчальної літератури, оснащення кабінетів існуючих закладів освіти сучасним навчальним обладнанням та матеріалами, комп’ютерною технікою, шкільними меблями, мультимедійним обладнанням, облаштування туалетних приміщень, переоснащення харчоблоків, здійснення необхідних капітальних і поточних ремонтів, облаштування спортивних майданчиків, території закладу освіти.


На даний час надмірні витрати на утримання малокомплектних закладів освіти позбавляють можливості реінвестувати кошти громади у розвиток закладів освіти, які забезпечують більш високу якість освітніх послуг або ж
витратити їх на ремонт доріг, здійснення заходів з благоустрою тощо.
Разом з цим, у разі прийняття рішення про ліквідацію Великолазучинської початкової школи, здобувачі освіти (школярі і дошкільнята) будуть забезпечені безкоштовним підвезенням з дотриманням усіх вимог, обладнаними зупинками для очікування шкільних автобусів до опорного закладу освіти. Для Великолазучинської початкової школи це Теофіпольський ліцей №3 (наявне протирадіаційне укриття для забезпечення безпеки учасників освітнього процесу під час сигналу «Повітряна тривога»).


Проаналізувавши перспективну мережу, матеріально-технічну базу, розмір бюджетних коштів на утримання закладу, виносимо на громадське обговорення питання ліквідації Великолазучинської початкової школи та обговорення відповідного проекту рішення.
Запрошуємо мешканців села Великий Лазучин Теофіпольської територіальної громади долучитися до громадського обговорення щодо зазначених вище питань.
Формат проведення громадського обговорення: пропозиції, зауваження та рекомендації приймаються в усній, письмовій та електронній формі із зазначенням особи і контактної інформації заявника з 15 липня 2024 року по 15 серпня 2024 року за адресою: вул. Небесної Сотні, 25, селище Теофіполь, Хмельницького району, Хмельницької області до відділу освіти, молоді та спорту Теофіпольської селищної ради та на електронну адресу:osvitateof@ukr.net


Також, із дотриманням усіх заходів безпеки, публічне громадське обговорення буде проведене у сесійній залі Теофіпольської селищної ради 15 серпня 2024 року о 12:00 год.
Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення: Сторожук-Тимошик Людмила Дмитрівна – начальник відділу освіти, молоді та спорту Теофіпольської селищної ради.

Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення, узагальнення, висловлених в ході проведення громадського обговорення, зауважень та пропозицій здійснюється організатором.
Після отримання висловлених пропозицій та проведення аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті Теофіпольської селищної ради.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь