A A A K K K
для людей із порушенням зору
Теофіпольська селищна рада
Хмельницький район, Хмельницька область

Міжмуніципальне співробітництво та економічний союз - шлях до успішних громад

Дата: 04.04.2024 15:24
Кількість переглядів: 47

Фото без опису

На теренах Теофіпольщини відбулась зустріч голів суміжних територіальних громад на тему: «Міжмуніципальне співробітництво та економічний союз - шлях до успішних громад».

На зустріч було запрошено 7 громад, а саме: Антонінська, Білогірська, Волочиська, Заслучненська, Сахновецька, Ямпільська з Хмельниччини та Лановецька з Тернопільщини.

В цей важкий історичний час боротьби за існування українського народу, коли бюджети громад значно зменшуються за рахунок перенаправлення ресурсів з місцевих бюджетів до державного, для зміцнення обороноздатності нашого війська, в громадах залишились обов’язки забезпечення населення освітою, медициною, соціальними послугами… Крім базових напрямків, з’явились нові: забезпечення ВПО, робота з ветеранами, європейська інтеграція, і одне з найважливіших - це розвиток економіки. Так, саме розвиток української економіки на місцях. Адже фінансування Збройних Сил України здійснюється переважно саме за рахунок українського бізнесу, що наповнює місцеві та державний бюджет. Тому чим більше жителів наших громад будуть ставати активними, створювати нові підприємницькі напрямки, робочі місця, тим більше в нашого війська буде можливостів перемогти ворога. Це наша спільна відповідальність перед нашими Захисниками та перед майбутніми поколіннями. Проблеми, завдання та виклики в наших 8 громадах, переважно однакові. Вирішити їх ефективно і самотужки, в теперішніх умовах - надто складно, а об’єднавши спільні зусилля та ресурси - результат однозначно буде максимальним.

Ми створили Економічний союз «G8». До економічного союзу обов’язково буде залучений бізнес наших громад. ЕС G8 - це про грантову та інвестиційну діяльність. Паралельно працюємо над створенням Міжмуніципальної співпраці на рівні рад.

Першочергове завдання - зібрати дані, вивчити один одного, визначити сильні та слабкі сторони кожної громади.

Учасники зібрання мали можливість ознайомитись з роботою сучасного ЦНАПу, який був побудований за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на розвиток мережі центрів надання адміністративних послуг.

Голови громад відвідали Алею Героїв у селищі Теофіполь та вшанували загиблих воїнів у російсько – українській війні хвилиною мовчання та покладанням квітів.

Зустріч продовжилась у Теофіпольській школі мистецтв, де діє Центр соціального супроводу та Громадський Центр «Простір, дружній до дітей, молоді та сімей», що фінансується Благодійним фондом «Посмішка ЮА» за підтримки міжнародної гуманітарної організації Save the Children. Робота Центрів в оновленому просторі стала можливою завдяки співпраці із Теофіпольською селищною радою, яка здійснила ремонт і надала приміщення для Центрів.

Голови громад відвідали КНП «Теофіпольський ЦПМСД» та КНП «Теофіпольська багатопрофільна лікарня», де успішно працює разом з медичним інформаційним сервісом Health24 медична електронна реєстратура закладів. У лікарні оглянули сучасний кабінет КТ диагностики. Голова Теофіпольської громади Михайло Тененев повідомив, що для здешевлення утримання КНП «Теофіпольський ЦПМСД» реалізується проєкт консорціумома громадських організацій (Екоклуб, Екодія, Enerq Act For Ukraine Foundation, RePower Ukraine) спільно з GIZ за дорученням уряду Німеччини, щодо встановлення сонячної електростанції.

Михайло Тененев ознайомив голів громад з реалізацією проєкту «ХАБ розвитку овочівництва в Теофіпольській громаді». Зокрема, зазначив що КП «Теофіпольлісвод» виграв кошти гранту Благодійного Фонду «Повір у себе» від агрохолдингу «Астарта» і проводить встановлення другої теплиці. Також, голови громад оглянули водойму КП «Теофіпольлісвод» для розведення риби та проведення поливу суміжних овочевих ділянок.

Продовжили роботу учасники зібрання у Теофіпольському БібліоХабі, який створений із залученням грантових коштів від Благодійного фонду «МХП – Громаді» агрохолдингу МХП.

У БібліоХабі присутні долучились до онлайн – презентації «Міжмуніципальне співробітництво. Економічний союз». Голова Теофіпольської громади Михайло Тененев зауважив, що у період війни дуже важливо мати міцні зв’язки між громадами, щоб спільними зусиллями вирішувати питання допомоги ЗСУ, питання пов’язані з внутрішньо переміщеними особами, ряд економічних та соціальних проблем, які є у кожній громаді.

Перед початком засідання відвідали заклади, які вдалося модернізувати завдяки грантовим проєктам. Теофіпольська громада налагоджує ефективні комунікації з міжнародними організаціями, які готові допомагати у розвитку громад та пропонують сучасні високотехнологічні проєкти у сфері енергозбереження, екології, безпеки, освіти, розвитку інфраструктури. Муніципальне об’єднання громад та економічний союз значно розширює можливості для співпраці з міжнародними донорами та інвесторами, які зацікавлені в реалізації великих проєктів та більш охоче працюють саме із подібними об'єднаннями, ніж з окремими громадами.

Підписання меморандуму передбачає налагодження тісних міжгалузевих зв’язків між громадами на некомерційній основі, напрацювання спільних великих проєктів та залучення коштів міжнародних донорів та інвесторів.

Створення економічного союзу дасть можливість вирішити питання, які самотужки одна громада не в силі. Акумулювання коштів для вирішення глобальних проблем. Сприятиме залученню бізнесу, входженню інвестиційних проєктів для розвитку усіх громад.

У форматі онлайн до зустрічі голів громад долучився Генеральний директор Клубу мерів Генрі Штеренберг. Представники ВГО «Клуб мерів» та Агенції регіонального розвитку засвідчили підтримку новоствореному об’єднанню громад та озвучили готовність співпрацювати у написанні та реалізації спільних проєктів розвитку.

Учасники зустрічі мали можливість у форматі онлайн поставити запитання та отримати відповіді.

На завершення було запропоновано підписати проєкт меморандума про муніципальне співробітництво та економічний союз громад.

Заступник селищного голови Валентина Бабак ознайомила голів громад з шкільним підприємництвом, що діє в громаді і подарувала продукцію вироблену руками учнів.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь