A A A K K K
для людей із порушенням зору
Теофіпольська селищна рада
Хмельницький район, Хмельницька область

Звернення до керівників підприємств усіх форм власності та жителів громади щодо дотримання «Правил охорони  електричних мереж»

Дата: 31.01.2024 18:07
Кількість переглядів: 67

Фото без опису   Західне територіальне управління обслуговування електромережі звертається до керівників підприємств усіх форм власності та жителів громади щодо дотримання «Правил охорони  електричних мереж».

 

Хмельницький регіональний центр обслуговування мережі (Хмельницький РЦОМ) Західного територіального управління обслуговування мережі є структурною одиницею Приватного акціонерного товариства «Національна енергетична компанія «Укренерго», що покликаний забезпечити функціонування магістральних та міждержавних електричних мереж на території Хмельницької, Вінницької, Тернопільської та Чернівецької областей, як складової частини об’єднаної енергетичної системи (ОЕС) України.

 

З метою створення нормальних умов експлуатації електричних мереж згідно з вимогами Правил охорони електричних мереж, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2022р № 1455 (далі - Правила), в яких визначено основні вимоги до громадян, виробничих підприємств, лісогосподарств, землекористувачів, фермерів - орендарів, які виконують роботи чи знаходяться в охоронних зонах електричних мереж.

 

В охоронних зонах магістральних ліній електропередачі категорично забороняється виконувати будь-які дії, що можуть порушити нормальну роботу електричних мереж, спричинити їх пошкодження або привести до нещасних випадків, зокрема:

- влаштовувати звалища, розпалювати вогнища (спалювання соломи, хмизу та інше);

- складати дрова, корми, скиртувати солому та зберігати інші матеріали;

- накидати на струмопровідні частини ліній електропередачі сторонні предмети, підніматися на опори повітряних ліній, демонтувати елементи опор.

Правила охорони електричних мереж встановлюють такі розміри охоронних зон повітряних ліній електропередачі:

 

Клас напруги

відстань від крайніх проводів по обидві сторони повітряної лінії)

 

кількість ізоляторів в одній гірлянді (шт)

ПЛ -35 кВ

15 м

 

3

ПЛ - 110 кВ

20 м

7

 

ПЛ - 220 кВ

25 м

16

 

ПЛ - 330 кВ

 

30 м

20

ПЛ - 400 кВ

 

30 м

25

ПЛ - 750 кВ

 

40 м

34

 

В охоронних зонах ліній електропередачі дозволяється насадження низькорослих порід дерев висотою до 4 м, але забороняється, без письмової згоди енергетичного підприємства, здійснювати вирубку дерев, проїзд машин і механізмів загальною висотою з вантажем, або без нього, від землі понад 4,5 м.

Польові сільськогосподарські роботи із застосуванням механізмів в охоронних зонах слід проводити так, щоб механізми рухалися впоперек осі лінії електропередачі, а при використанні техніки на шинному ходу, її необхідно заземляти ланцюгами.

Також, слід зазначити, що відповідно до Земельного Кодексу України Стаття 110 «Поняття обмеження у використанні земельних ділянок, обтяження прав на земельну ділянку» п. 2 «Перехід права власності на земельну ділянку не припиняє встановлених обмежень, обтяжень».

Підприємства, організації та громадяни повинні негайно повідомляти енергетичні підприємства і місцеві органи виконавчої влади про виконання будь-яких робіт в охоронних зонах цих ПЛ, у тому числі з використанням великогабаритних сільськогосподарських та вантажо-підіймальних механізмів, а також про виявлені обірвані або провислі проводи, пошкоджені опори, розкрадання енергетичного майна.

Категорично забороняється спалювання сухої рослинності. Відповідно до ст.245 Кримінального кодексу України «Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загально небезпечним способом – караються штрафом від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк».

Статтею 194-1 Кримінального кодексу України «Умисне пошкодження об’єктів електроенергетики» передбачено покарання залежно від тяжкості наслідків, починаючи від грошового штрафу до позбавлення волі на термін до 15 років.

Як показує досвід попередніх років, неуважність та недбалість під час проведення польових робіт та жнив в охоронних зонах повітряних ліній, а також підпали сухої трави та чагарників, часто стають причинами вимкнення ліній електропередачі, а в деяких випадках призводять до людських жертв.

На жаль, непоодинокими є способи умисного заподіяння шкоди об’єктам енергетики, шляхом демонтажу елементів опор ліній електропередачі сторонніми особами. В умовах складної суспільно-політичної ситуації в країні, порушення в роботі ОЕС України, викликані такими діями, можуть бути використані, як додатковий дестабілізуючий фактор та слугують причинами нещасних випадків і економічних збитків.

Зважаючи на активізацію сільськогосподарських робіт та з метою забезпечення надійної роботи ОЕС України, звертаємося до Вас з проханням наголосити працівникам, що задіяні в польових роботах, стосовно недопущення протиправних дій в зоні проходження магістральних електричних мереж та можливих наслідків такої діяльності.

Проте, незважаючи на такі заборони та фактори впливу на порушників, підпали трави в нашому регіоні, продовжуються, що є вкрай неприпустимо, особливо в період воєнного стану, який 24.02.2022 введено по всій території України.

Звертаємося до керівників підприємств усіх форм власності з вимогою унеможливити випадки пошкодження об’єктів критичної інфраструктури НЕК «Укренерго», сільськогосподарською технікою або внаслідок підпалу трави та сухостою та вжиття першочергових заходів під час пожеж щодо їх недопущення, чи розповсюдження в межах охоронних зон ПЛ 330-750 кВ.

Усвідомлення необхідності тісної взаємодії населення та енергетиків – запорука недопущення виникнення аварій та нещасних випадків з людьми. Тільки спільними зусиллями ми збережемо світло в оселях та підтримаємо енергетичну безпеку нашої країни.

Щиро дякуємо за розуміння нашої позиції.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь