A A A K K K
для людей із порушенням зору
Теофіпольська селищна рада
Хмельницький район, Хмельницька область

27 січня  - Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

Дата: 26.01.2024 20:41
Кількість переглядів: 110

Фото без опису  

27 січня  - Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, який  було запроваджено рішенням Генеральної Асамблеї ООН у 2005 році.

Пам’ятна дата відзначається щорічно 27 січня, оскільки саме цього дня 1945 року під час Другої світової війни звільнили в’язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі. За час існування цього концтабору в ньому загинуло, за різними оцінками, від 1,5 до 2,2 млн людей. Шість таборів знищення в Аушвіц-Біркенау, Белжеці, Хелмно, Майданеку, Собіборі і Треблінці були спеціально обладнані для масових вбивств. Загалом під час Другої світової війни в концтаборах і на окупованих територіях загинуло 6 млн євреїв, з яких близько 1,5 млн – діти.

В Україні під час Другої світової війни було знищено понад 60 % євреїв. Бабин Яр у Києві став один із місць масових вбивств євреїв та місцевих жителів. Лише 29-30 вересня 1941 року нацисти розстріляли понад 33 тисяч київських євреїв. Загальна кількість загиблих у Бабиному Яру з 1941 по 1943 рік, за різними оцінками, становить від 70 000 до 100 000 людей.

Не оминуло це лихо і нашу Теофіпольщину. У січні 1942 року німецько – фашистські загарбники разом з своїми поплічниками розстріляли близько 1400 жителів Теофіполя, громадян єврейської національності.

Сьогодні, 26 січня, заступник селищного голови  Валентина Бабак, секретар селищної ради Роман Непотас спільно з працівниками культури Теофіпольської громади біля братської могили єврейського поховання вшанували пам’ять розстріляних жителів селища у роки Другої світової війни, поклали квіти та запалили поминальні лампадки.

Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, і буде завжди слугувати усім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередження.

Сьогодні Україна виборює право на свободу та європейські цінності у війні з росією,  що  несе загрозу не лише для України, а й для всього світу. Як під час Другої світової війни євреї втратили життя через расову приналежність, так і українців нині знищують лише тому, що вони українці, люблять свою державу, культуру, мову. І ніхто навіть не міг припустити, що в нашому цивілізованому світі відбуватимуться такі звірства і повториться новий Голокост.

Агресія і терор - це загроза існування для всього людства і лише в спільній боротьбі ми переможемо, щоб мати можливість ніколи більше не допускати геноциду за релігійною, етнічною чи будь-якою іншою ознакою.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь