Теофіпольська селищна рада
Хмельницький район, Хмельницька область

Туберкульоз – серйозна загроза для здоров’я

Дата: 30.11.2023 15:05
Кількість переглядів: 35

Фото без опису

Туберкульоз – серйозна загроза для здоров’я

Туберкульоз – це важке інфекційне захворювання, яке має тисячолітню історію, але подолати його ще в жодній державі світу не вдалось. Збудником туберкульозу є мікобактерії туберкульозу, відкриті німецьким вченим Р. Кохом в 1882 році.

Мікобактерії туберкульозу дуже стійкі до впливу зовнішніх факторів. Вони можуть зберігати життєдіяльність у вуличному пилу – 10 днів, у сторінках книжок – 3 місяці, у воді – до 5 місяців, у мокротинні – до 6 місяців. У той же час на сонячному промінні гинуть за 1 1,5 години.

Хворіють на туберкульоз не тільки люди, але й тварини, птахи, риби. Туберкульоз може вражати всі органи людини, але частіше за все, легені. До організму людини мікобактерії туберкульозу потрапляють через органи дихання з інфікованим повітрям, а також через шкіру, слизові оболонки. Основним джерелом зараження є хворі на туберкульоз. Один хворий на відкриту форму туберкульозу може заразити 8-10 людей.

Дуже небезпечно, коли хворіють на туберкульоз ВІЛ-інфіковані особи. Таких хворих дуже тяжко лікувати, а іноді – безнадійно. Також дуже тяжко лікувати хворих, які звернулись до лікаря з запізненням, незважаючи на те, що мали всі симптоми захворювання на туберкульоз. Найбільш характерними симптомами захворювання на туберкульоз є: стійкий кашель; лихоманка (частіше з температурою 37,0 37,5 0 С); втомлюваність; схуднення, зниження апетиту; пітливість, особливо вночі; може бути задишка, кровохаркання. В цьому випадку треба негайно звернутися до лікаря!

З іншого боку, туберкульоз – підступна хвороба, і може довго протікати безсимптомно. Тому з метою своєчасного виявлення туберкульозу дорослі та підлітки повинні проходити ФГ-обстеження щорічно.

Туберкульоз може вести себе агресивно. Він вражає всі вікові та соціальні верстви населення, не жалкує і дітей. Тому найдієвішим методом захисту від туберкульозу серед дітей визнано щеплення спеціальною вакциною (БЦЖ), котре проводиться ще в пологовому будинку на 3-5 день від народження.

Дорослим не проводять вакцинацію проти туберкульозу, але надійним методом профілактики туберкульозу є здоровий спосіб життя, відмова від паління, вживання алкоголю та наркотичних засобів, які послабляють імунітет людини.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь