Поради для здоров'я в осінню пору року.
Поради для здоров'я в осінню пору року.
На зміну теплому лагідному літу приходить осінь зі зниженням температури повітря та частими дощами. Така погода призводить до переохолодження організму, внаслідок якого в нас падає імунний захист. Кількість сонячного світла восени зменшується і це негативно впливає на нашу імунну систему.
Розглянемо ж, як саме дефіцит сонця восени впливає на нашу імунну систему:
- робота епіфіза змінюється, кількість гормону мелатоніну (відповідає за багато процесів в організмі, а його нестача призводить до зниження імунітету) зменшується, виникає відчуття недосипання та втоми, знижується працездатність;
- відсутність ультрафіолету на шкірі призводить до того, що активна форма вітаміну D3 перестає вироблятися, клітини імунної системи, яким для роботи і активної циркуляції в організмі необхідний кальцій, починають гірше працювати. Кальцій погано засвоюється і внаслідок цього виникають різноманітні проблеми із суглобами, карієс зубів, починаються проблеми з волоссям, нігтями та шкірою;
-низький рівень ультрафіолету в приземному шарі повітря призводить до зникнення озону. Під дією озону збудники хвороб зникають, а за його відсутності різноманітні інфекції починають поширюватися.
Прості правила, які допоможуть вам не захворіти в осінній та зимовий періоди:
* Перед виходом на вулицю завжди перевіряйте погоду та правильно одягайтеся. Головне не переохолодитись!
* Ваш раціон харчування повинен бути збалансованим та різноманітним.
* Щоденно восени варто вживати:
- антиоксиданти (овочі, коренеплоди, хрестоцвіті (щонайменше 400 г /добу), лимон (1 шт./добу), ягоди (мінімум 150 г/добу) - захищають клітини.
- каротиноїди (морква, гарбуз) - захищають клітини.
- пробіотики (квашена капуста, мариновані огірки та помідори, чайний гриб, комбуча) - підтримують здорову мікрофлору кишківника.
- фосфоліпіди (горіхи та насіння (40-50 г), Омега-3) - підвищують мозкову діяльність та укріплюють мембрани.
- спеції (кориця, куркума, імбир, гвоздика, кардамон, карі, паприка, чилі, часник).
- продукти бджільництва (мед, прополіс).
- теплі вітамінізовані напої (чай обліпиховий, імбирний, журавлинний, шипшиновий настій).
* Намагайтеся провітрювати приміщення щонайменше 5хв кожну годину.
* Підтримуйте фізичну активність.
* Контролюйте рівень вітаміну D та гормони щитоподібної залози.
* Прогулюйтесь на свіжому повітрі (особливо в сонячну погоду). Це сприяє зміцненню імунітету.
* Дотримуйтесь режиму сну (не менше 7-8 год. на добу).
* Намагайтесь уникати стресів.
Будьмо обізнаними та дбаймо про своє здоров'я !
Джерело: Теофіпольське відділення Хмельницького районного відділу ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»