Теофіпольська селищна рада
Хмельницький район, Хмельницька область

Випадки легіонельозу в Польщі

Дата: 07.09.2023 19:17
Кількість переглядів: 36

Фото без опису

Випадки легіонельозу в Польщі

Станом на 30 серпня у республіці Польща кількість хворих на легінельоз зросла до 155 осіб Померло вже 16 захворілих, підтвердженою легіонельозною інфекцією і ситуація продовжує ускладнюватись.

Legionella pneumophila вперше була виділена 1976 року після спалаху на з'їзді Американського легіону в Філадельфії у США - звідси і пішла назва "хвороба легіонерів".

Мікроорганізми Legionella часто присутні в ґрунті та прісній воді. Басейни, зволожувачі повітря, кондиціонери - усі ці системи пов’язані з наявністю прісної води, а це середовище природного проживання бактерій, які провокують хворобу.

Наприклад, у системі охолодження кондиціонера накопичується конденсат, який під сонячними променями нагрівається до високої температури, створюючи сприятливі умови для життєдіяльності легіонели. Однак ця хвороба не передається від людини до людини, зараження можливе лише при контакті з водою, що містить шкідливі бактерії.

Найчастіше легіонельоз виникає у:

- людей похилого віку;

- пацієнтів із діабетом або хронічним обструктивним захворюванням легень (ХОЗЛ);

- курців;

- пацієнтів із ослабленим імунітетом.

Найпоширеніші симптоми захворювання:

- виражена слабкість,

- сильний головний біль,

- втрата апетиту,

- іноді діарея;

- підвищена температура тіла;

- задишка;

- сильний кашель.

На початковому етапі ознаки ураження дихальних шляхів непомітні. Однак вже за добу від появи перших симптомів, відбувається різке підвищення температури тіла до 39-40 градусів за Цельсієм, задишка і сильний сухий виснажливий кашель. Деякі пацієнти скаржаться на кровохаркання, болі в м’язах і суглобах.

У деяких випадках можливі навіть дезорієнтація в просторі, марення, галюцинації. У 30% випадків дихальна недостатність може призвести до смертельного результату.

Слід пам'ятати, що легіонельоз живе там, де вода. Тож якщо люди працюють із кондиціонерами у спеку або сантехнічними спорудами - потрібно носити маски.

Щоб захиститися у побуті, необхідно добре висушувати всі місця у будинку, де є вода. Тобто ретельно доглядати душові кабіни та ванни, не залишати там вологу, вчасно чистити кондиціонери та зволожувачі повітря. Також потрібно стежити за чистотою та сухістю небулайзера.

Лікування смертельної недуги самостійно є дуже небезпечним. У разі виявлення симптомів, схожих на хворобу легіонерів, слід негайно звернутися до лікарів.

Зважаючи на близькість кордонів із Польщею, беручи до уваги шляхи поширення інфекції та з метою вивчення можливї циркуляції збудника на території нашоі громади, власникам басейнів, саун, бань, закладів із потужними системами кондиціювання повітря, особливо дитячих пропоновано провести лабораторні дослідження відібраних зразків (вода, змиви із душових, змиви із фільтрів кондиціонерів).

Дослідження проводитиме лабораторія особливо небезпечних інфекцій ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» на договірній основі (вартість одного дослідження орієнтовно складатиме 350 грн).

За консультацією звертатись за адресою смт. Теофіполь, вул. Свободи, 1 Теофіпольське відділення Хмельницького районного відділу ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» або за номером 0671709900.

Лікар епідеміолог Роман Яцух


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь