Теофіпольська селищна рада
Хмельницький район, Хмельницька область

Не пробачим і не забудем!

Дата: 29.07.2023 09:09
Кількість переглядів: 26

Фото без опису

Не пробачим і не забудем!

Рік тому на території колонії №120 в Оленівці росіяни вчинили теракт, направлений на жорстоке вбивство беззбройних та знесилених героїчних оборонців Маріуполя, яких на той момент вони утримували в полоні понад два місяці.

В ніч з 28 на 29 липня в Оленівській колонії пролунало два вибухи. Українські полонені, які перебували в Оленівці і згодом були звільнені за обміном, розповідають, що росіяни заклали фугаси всередині бараку і поруч з ним, а потім зімітували удар артилерії. Ті військовослужбовці, котрі перебували в основній частині барака, яку зачепило вибуховою хвилею, одразу ж загинули. Згодом почалася пожежа, і тіла цих людей вигоріли. В іншій частині будівлі люди отримали тяжкі поранення, але вижили.

Адміністрація колонії не квапилася надавати допомогу пораненим. Їх почали евакуйовувати лише через шість годин після вибуху.

Очевидці описують страшні картини подій тієї пекельної ночі: бараки, темрява, вибух, живцем згорілі тіла українських військових... Внаслідок вибуху загинуло 53 полонених, понад 130 було поранено.

Повернути тіла загиблих в Оленівці Україні вдалося тільки в жовтні 2022 року, втім деякі з них і досі залишаються неверифікованими.

Весь цей час росія розігрує фарс про те, що це був український удар американськими РСЗВ HIMARS і вигадує небилиці щодо приховування злочинів, які скоїли якісь невідомі бойовики.

Але що ж трапилося насправді? Яким був вибух? Хто вбив полонених? Чому пораненим не було надано належну допомогу? Хто має понести покарання? На жаль, за рік відповіді на ці питання так і не були знайдені.

Рік – великий термін, щоб «замести сліди», але цей військовий злочин, як і незліченна кількість інших, скоєних росією, назавжди залишиться в пам’яті українців! Впевнені, рано чи пізно, кожен причетний до цієї страшної трагедії понесе заслужене покарання.

Вічна пам'ять усім загиблим!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь