A A A K K K
для людей із порушенням зору
Теофіпольська селищна рада
Хмельницький район, Хмельницька область

Пестициди і агрохімікати. Вимоги щодо їх застосування в межах населених пунктів.

Дата: 08.06.2023 12:31
Кількість переглядів: 124

Фото без опису

Пестициди і агрохімікати.

Вимоги щодо їх застосування в межах населених пунктів.

Діяльність сільськогосподарських підприємств в Україні, а також фізичних осіб у сфері вирощування рослинної продукції є одним із найризикованіших видів підприємницької діяльності. Попри це, дана галузь надзвичайно стрімко розвивається. Відтак, існує чимало правових ризиків, з якими стикаються у своїй діяльності як сільськогосподарські підприємства, застосовуючи хімічну обробку угідь, так і звичайні громадяни.

Законодавство України про застосування пестицидів складається з однойменного закону «Про пестициди і агрохімікати», Закону України «Про захист рослин» та відомчих наказів, основними з яких є Державні санітарні правила Міністерства охорони здоров’я України, затверджені наказом №1 від 03.08.1998 року про «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві», Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України, що затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 18.12.96 №382 та Державний реєстр пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.

Пестициди - токсичні речовини, їх сполуки або суміші речовин хімічного чи біологічного походження призначені для знищення, регуляції та припинення розвитку шкідливих організмів, внаслідок діяльності яких вражаються рослини, тварини, люди і завдається шкоди матеріальним цінностям, а також гризунів, бур’янів, деревної, чагарникової рослинності, засмічуючих видів риб.

Агрохімікати - органічні, мінеральні і бактеріальні добрива, хімічні меліоранти, регулятори росту рослин та інші речовини, що застосовуються для підвищення родючості ґрунтів, урожайності сільськогосподарських культур і поліпшення якості рослинницької продукції (Закон України «Про пестициди та агрохімікати»).

Пестициди, якими користуються в сільському господарстві для боротьби з шкідниками і хворобами рослин і тварин, належать до різних груп хімічних сполук. Застосовують їх на багатьох етапах сільськогосподарського виробництва. В залежності від цілей і напряму використання пестициди ділять на такі основні групи:

• гербіциди - для боротьби із бур’янами;

• десиканти - для висушування рослин;

• зооциди або родентициди - для боротьби із гризунами;

• інсектициди - для боротьби з комахами;

• фунгіциди - для боротьби із хворобами рослин.

Залежно від ступеня загрози (токсичності) пестициди поділяються на такі групи хімічної класифікації:

• сильнодіючі отруйні речовини;

• високотоксичні;

• середньої токсичності;

• малотоксичні.

Вимоги щодо застосування засобів захисту рослин в межах населеного пункту.Згідно Закону України «Про захист рослин» ст.4 та ст.21 є обов’язковим здійснення заходів щодо захисту рослин підприємствами, установами, організаціями всіх форм власності та громадянами, діяльність яких пов’язана з користуванням землі та вирощуванням сільськогосподарської продукції.

Згідно Державних санітарних правил ДСТП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві»:

1. Забороняється застосування пестицидів для захисту зелених насаджень на територіях лікувально-профілактичних і дитячих установ, спортивних майданчиків, підприємств харчової галузі.

2. Застосування пестицидів для захисту зелених насаджень в межах села дозволяється тільки з 22 до 7 години при мінімальних висхідних повітряних потоках.

3. Забороняється обробка парків і зелених насаджень в населених пунктах в радіусі 1000 м навколо них стійкими і високотоксичними пестицидами, а також препаратами, що мають неприємний різкий запах.

4. Для обробки індивідуальних садів і городів в межах населеного пункту дозволяється застосування тих пестицидів, які дозволені для роздрібного продажу населення «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» і Доповненням до нього. З метою зменшення пестицидного навантаження в межах населеного пункту краще застосовувати біологічні методи боротьби з шкідниками та агротехнічні – з бур’янами.

5. У межах населеного пункту дозволяється обприскування ранцевими обприскувачами при швидкості вітру до 4 м/с.

6. У масштабах села забороняється повсюдна, одночасна обробка рослин однотипним препаратом, яка може обумовити масове надходження в атмосферне повітря населених пунктів аерозолю та токсичних парів.

7. Забороняється залишати пестициди та отруєні принади без охорони в місцях застосування. Не допускати щоб діти мали вільний доступ до пестицидів.

8. До виконання робіт з пестицидами не допускаються особи віком до 18 років, вагітні жінки, що годують дітей, особи, що мають медичні протипоказання за станом здоров’я. Діти шкільного та дошкільного віку не допускаються до роботи з пестицидами і на оброблені ними площі.

9. Працювати з пестицидами необхідно тільки в спецодязі, рукавичках, захисних окулярах та респіраторах.

10. Не допускається проведення ручних робіт на оброблених ділянках пестицидами після випадання опадів на передодні запланованого строку виходу на роботу при температурі повітря вище 20С. У цих випадках строки виходу збільшуються на одну добу.

11. Перед проведенням обробітків пестицидами необхідно завчасно оповістити мешканців сусідніх ділянок.

12. Купувати пестициди та агрохімікати слід тільки в спеціалізованих магазинах, де є всі необхідні дозвільні документи. Препарати повинні бути фасованими та герметично запакованими.

Порушення вимог чинного законодавства тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність. Перелік даних правил допоможе кожному громадянину уникнути конфліктних ситуацій при застосуванні пестицидів на свої присадибних ділянках та городах, які часто-густо виникають в період застосування пестицидів.

Теофіпольське відділення Хмельницького районного відділу ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь