A A A K K K
для людей із порушенням зору
Теофіпольська селищна рада
Хмельницький район, Хмельницька область

Харчові отруєння в побуті

Дата: 08.06.2023 12:30
Кількість переглядів: 73

Фото без опису

Харчові отруєння в побуті

Харчові отруєння - це хвороби, що виникають при вживанні їжі, яка містить шкідливі мікроорганізми або отруйні речовини.

Харчові отруєння мікробного походження поділяються на дві групи: токсикоінфекції та бактеріальні токсикози.

Токсикоінфекції - це отруєння, викликані мікробами, які розмножилися на продукті.

Бактеріальні токсикози - це отруєння, викликані отрутою, яку мікроби виділили в харчовому продукті (до них належать ботулізм та стафілококові токсикози).

До харчових токсикоінфекцій належать отруєння, викликані бактеріями з групи сальмонел, кишечної палички, палички протея та іншими.

Кишкові інфекції проявляються раптово. Серед симптомів - слабкість, головний біль, нудота і блювота, болі в животі і діарея, озноб і підвищення температури тіла.

Профілактика харчових отруєнь:

• не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами споживання. Зберігати продуктихарчування треба тільки у спосіб, зазначений виробником,та у встановлений термін;

• ретельне дотримання технології приготування харчових продуктів.

• утримайтесь від вживання незнайомих грибів, ягід,трав та інших рослин.При харчуванні у непристосованих умовах (ліс,пляж) виключайте контакт продуктів з ґрунтом та піском;

• при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом;

• також звертайте увагу на воду: не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води). Для пиття і приготування їжі використовуйте воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;

• перед приготуванням їжі та перед її вживанням не забувайте мити руки з милом і обов'язково мийте руки після відвідування туалетів;

• у разі виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново зверніться до найближчої лікувальної установи. Не займайтеся самолікуванням.

Дотримання вищезазначених правил профілактики допоможуть вам уникнути харчових отруєнь та зберегти здоров’я та працездатність!

Теофіпольське відділення Хмельницького районного відділу ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь