Теофіпольська селищна рада
Хмельницький район, Хмельницька область

Туберкульоз – серйозна загроза для здоров’я

Дата: 20.03.2023 16:49
Кількість переглядів: 45

Фото без опису

Туберкульоз – серйозна загроза для здоров’я

Туберкульоз – це важке інфекційне захворювання, яке має тисячолітню історію, але подолати його ще в жодній державі світу не вдалось. Збудником туберкульозу є мікобактерії туберкульозу, відкриті німецьким вченим Р. Кохом в 1882 році.

Мікобактерії туберкульозу дуже стійкі до впливу зовнішніх факторів. Вони можуть зберігати життєдіяльність у вуличному пилу – 10 днів, у сторінках книжок – 3 місяці, у воді – до 5 місяців, у мокротинні – до 6 місяців. У той же час на сонячному промінні гинуть за 1 1,5 години.

Хворіють на туберкульоз не тільки люди, але й тварини, птахи, риби. Туберкульоз може вражати всі органи людини, але частіше за все, легені. До організму людини мікобактерії туберкульозу потрапляють через органи дихання з інфікованим повітрям, а також через шкіру, слизові оболонки. Основним джерелом зараження є хворі на туберкульоз. Один хворий на відкриту форму туберкульозу може заразити 8 10 людей.

Дуже небезпечно, коли хворіють на туберкульоз ВІЛ-інфіковані особи. Таких хворих дуже тяжко лікувати, а іноді – безнадійно. Також дуже тяжко лікувати хворих, які звернулись до лікаря з запізненням, незважаючи на те, що мали всі симптоми захворювання на туберкульоз. Найбільш характерними симптомами захворювання на туберкульоз є: стійкий кашель; лихоманка (частіше з температурою 37,0 37,5 0 С); втомлюваність; схуднення, зниження апетиту; пітливість, особливо вночі; може бути задишка, кровохаркання. В цьому випадку треба негайно звернутися до лікаря!

З іншого боку, туберкульоз – підступна хвороба, і може довго протікати безсимптомно. Тому з метою своєчасного виявлення туберкульозу дорослі та підлітки повинні проходити ФГ-обстеження щорічно.

Туберкульоз може вести себе агресивно. Він вражає всі вікові та соціальні верстви населення, не жалкує і дітей. Тому найдієвішим методом захисту від туберкульозу серед дітей визнано щеплення спеціальною вакциною (БЦЖ), котре проводиться ще в пологовому будинку на 3-5 день від народження.

Дорослим не проводять вакцинацію проти туберкульозу, але надійним методом профілактики туберкульозу є здоровий спосіб життя, відмова від паління, вживання алкоголю та наркотичних засобів, які послабляють імунітет людини.

Щороку 24 березня відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Якщо ми прагнемо в державі мати здорову націю, питання боротьби з туберкульозом є дуже актуальним. Пильнуймося!

Помічник лікаря- епідеміолога

Теофіпольського відділення

Хмельницького районного відділу

ДУ “Хмельницький ОЦКПХ МОЗ”

Ольга Марценюк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь