Теофіпольська селищна рада
Хмельницький район, Хмельницька область

Про стан охоплення профілактичними щепленнями у минулому році в Україні та Хмельницькій області зокрема

Дата: 20.03.2023 16:14
Кількість переглядів: 63

Фото без опису

Про стан охоплення профілактичними щепленнями у минулому році в Україні та Хмельницькій області зокрема

За підсумками 2022 року рівень охоплення щепленнями в Україні залишався нижчим за рекомендований Всесвітньою організацією охорони здоров’я. У Хмельницькій області, впродовж останніх років , відзначається стійка тенденція до зниження рівня охоплення профілактичними щепленнями як дитячого так і дорослого населення. Показники виконання плану профілактичних щеплень у 2022 році, здебільшого, на рівні та нижчі загальнодержавних, рекомендованих ВООЗ.

За 2022 рік в Україні однорічні діти охоплені вакциною дозою КПК на рівні 74,1%, вакциною проти дифтерії, кашлюку і правця - на 72,9%, вакциною проти гепатиту В - на 62,4%, вакциною проти туберкульозу - на 71%, вакциною проти поліомієліту - на 68,9%, а вакциною проти гемофільної інфекції - на 69,8%. Що стосується нашої області то вкрай незадовільно проводилась робота в пологових стаціонарах (відділеннях) щодо охоплення щепленнями новонароджених дітей проти туберкульозу та гепатиту В. Так, із 7987 новонароджених в пологових стаціонарах області, отримали щеплення проти гепатиту В лише 4256 дітей 53,3%. План вакцинації дітей до року проти гепатиту В, поліомієліту, дифтерії, правцю та кашлюку виконано лише на 61,8% - 82,4%. Обласні показники виконання плану щеплень дітей проти кору, паротиту та краснухи в 1рік та 6 років становлять, відповідно, 90,3% та 78,0%.

Через постійний дефіцит оральної поліомієлітної вакцини у 2022 році відзначаються наднизькі показники охоплення щепленнями проти поліомієліту у всіх вікових групах. Загалом, у 2022 році по області не отримали щеплення від поліомієліту 20 895 запланованих дітей до 15 років, з них 14 949 - не щепились відповідно до своєї вікової категорії визначеної Календарем щеплень.

Водночас, якщо порівнювати стан охоплення вакцинацією у 2022 році з 2021 роком, то середній рівень падіння охоплення вакциною дітей віком 1 рік становить лише 10%. Це свідчить про те, що вакцинальна кампанія довела свою спроможність та ефективність навіть в екстремальних умовах війни та продемонструвала окремі позитивні результати, але потребує більшої уваги та підтримки.

Провівши порівняння рівнів охоплення щепленнями в січні 2023 року з аналогічним періодом 2022 року, то спостерігаємо підвищення майже за всіма вакцинами в середньому на 1,5% від загального плану щеплень.

Залишки вакцин, що були отримані у 2022 році, та гарантовані надходження вакцин у 2023 році, дозволять не переривати рутинну вакцинацію та забезпечать необхідне покриття потреб українців у обов’язкових щепленнях. Також буде дотримано баланс між донорськими поставками вакцин та поставками за державний кошт для обов’язкових щеплень у 2023 та 2024 роках. Вже розпочато підготовку до закупівлі вакцин на 2024 рік.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь