A A A K K K
для людей із порушенням зору
Теофіпольська селищна рада
Хмельницький район, Хмельницька область

ПРОФІЛАКТИКА ПОЛІОМІЄЛІТУ

Дата: 14.03.2023 17:21
Кількість переглядів: 126

Фото без опису

ПРОФІЛАКТИКА ПОЛІОМІЄЛІТУ

(пам’ятка для населення)

Поліомієліт – це вірусне інфекційне захворювання, що уражує нервову систему і викликає повний параліч. Вірус проникає в організм через рот і розмножується в кишечнику. Симптоми захворювання: висока температура, втома, головний біль, нудота, регидність шиї та біль у кінцівках.

Джерелом інфекції є хворі або вірусоносії. Виділення вірусу із глотки і з фекаліями починається вже в інкубаційний (прихований) період, який триває в середньому 5-12 днів (можливі коливання від 2 до 35 днів). Після появи перших симптомів захворювання вірус продовжує виділятися з фекаліями.

Чинниками передачі можуть бути забруднені випорожненнями харчові продукти, вода, предмети вжитку і аерозоль, контаміновані виділеннями із носоглотки.

Поліовіруси стійкі в навколишньому середовищі. Тривало виживають у випорожненнях -до 6міс., стічних водах - до 100 діб, річковій воді - до130 днів; на овочах, у молоці - до 3-4 місяців. За температури 370С вірус гине протязом 50-65 днів, при 500С -упродовж 30хв, при 600С - за 6-8 хв. Вірус гине під дією автоклавування, кипятіння, ультрафіолетових променів, а також хлорвмісних дезінфікуючих засобів.

Поліомієліт невиліковний, але його можна попередити за допомогою вакцинації.

Щеплення проти поліомієліту входять до календаря профілактичних щеплень:

вакцинація складається з трьох щеплень і проводиться дітям у віці 2, 4 і 6 місяців.

Два перші щеплення виконуються вакциною ІПВ (внутрішньомязова ін»єкція) – це інактивована вакцина з вмістом убитих вірусів поліомієліту, яка забезпечує присутність антитіл до вірусу у крові. Може використовуватись як моно вакцина, так і у складі комбінованих багатокомпонентних вакцин (проти кількох хвороб одразу);

- ревакцинація проводиться дітям у віці 18 місяців, 6 та 14 років.

Щеплення у віці від 6 міс і дальше зазвичай виконуються вакциною ОПВ (краплі у рот)- це жива вакцина, до складу якої входять живі ослаблені віруси поліомієліту трьох типів. Завдяки цій вакцині формується в тому числі й місцевий імунітет у кишківнику, що перешкоджає подальшому розповсюдженню вірусу. Це вкрай важливо для подолання спалаху хвороби.

Крім того, з метою профілактики поліомієліту необхідно:

- додержуватись правил особистої гігієни (миття рук);

- свіжі овочі, фрукти, сухофрукти та зелень перед вживанням після миття під проточною водою ополоснути кип’яченою чи бутильованою водою.

Увага, шановні батьки!

Терміново звертайтесь за медичною допомогою, якщо у дитини, раніше не вакцинованої проти поліомієліту, спостерігається висока температура, головний біль, біль у горлі, м’язах та кістках, нежить, блювота, раптове порушення ходи).

Помічник лікаря-епідеміолога

Теофіпольського відділення

Хмельницького відділу

ДУ “Хмельницький ОЦКПХ МОЗ”

Ольга Марценюк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь