Теофіпольська селищна рада
Хмельницький район, Хмельницька область

ПРОФІЛАКТИКА ПОЛІОМІЄЛІТУ

Дата: 14.03.2023 17:21
Кількість переглядів: 144

Фото без опису

ПРОФІЛАКТИКА ПОЛІОМІЄЛІТУ

(пам’ятка для населення)

Поліомієліт – це вірусне інфекційне захворювання, що уражує нервову систему і викликає повний параліч. Вірус проникає в організм через рот і розмножується в кишечнику. Симптоми захворювання: висока температура, втома, головний біль, нудота, регидність шиї та біль у кінцівках.

Джерелом інфекції є хворі або вірусоносії. Виділення вірусу із глотки і з фекаліями починається вже в інкубаційний (прихований) період, який триває в середньому 5-12 днів (можливі коливання від 2 до 35 днів). Після появи перших симптомів захворювання вірус продовжує виділятися з фекаліями.

Чинниками передачі можуть бути забруднені випорожненнями харчові продукти, вода, предмети вжитку і аерозоль, контаміновані виділеннями із носоглотки.

Поліовіруси стійкі в навколишньому середовищі. Тривало виживають у випорожненнях -до 6міс., стічних водах - до 100 діб, річковій воді - до130 днів; на овочах, у молоці - до 3-4 місяців. За температури 370С вірус гине протязом 50-65 днів, при 500С -упродовж 30хв, при 600С - за 6-8 хв. Вірус гине під дією автоклавування, кипятіння, ультрафіолетових променів, а також хлорвмісних дезінфікуючих засобів.

Поліомієліт невиліковний, але його можна попередити за допомогою вакцинації.

Щеплення проти поліомієліту входять до календаря профілактичних щеплень:

вакцинація складається з трьох щеплень і проводиться дітям у віці 2, 4 і 6 місяців.

Два перші щеплення виконуються вакциною ІПВ (внутрішньомязова ін»єкція) – це інактивована вакцина з вмістом убитих вірусів поліомієліту, яка забезпечує присутність антитіл до вірусу у крові. Може використовуватись як моно вакцина, так і у складі комбінованих багатокомпонентних вакцин (проти кількох хвороб одразу);

- ревакцинація проводиться дітям у віці 18 місяців, 6 та 14 років.

Щеплення у віці від 6 міс і дальше зазвичай виконуються вакциною ОПВ (краплі у рот)- це жива вакцина, до складу якої входять живі ослаблені віруси поліомієліту трьох типів. Завдяки цій вакцині формується в тому числі й місцевий імунітет у кишківнику, що перешкоджає подальшому розповсюдженню вірусу. Це вкрай важливо для подолання спалаху хвороби.

Крім того, з метою профілактики поліомієліту необхідно:

- додержуватись правил особистої гігієни (миття рук);

- свіжі овочі, фрукти, сухофрукти та зелень перед вживанням після миття під проточною водою ополоснути кип’яченою чи бутильованою водою.

Увага, шановні батьки!

Терміново звертайтесь за медичною допомогою, якщо у дитини, раніше не вакцинованої проти поліомієліту, спостерігається висока температура, головний біль, біль у горлі, м’язах та кістках, нежить, блювота, раптове порушення ходи).

Помічник лікаря-епідеміолога

Теофіпольського відділення

Хмельницького відділу

ДУ “Хмельницький ОЦКПХ МОЗ”

Ольга Марценюк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь