Теофіпольська селищна рада
Хмельницький район, Хмельницька область

Вшанування пам’ять учасників бойових дій на території інших держав

Дата: 15.02.2023 12:13
Кількість переглядів: 70

Фото без опису

Сьогодні, 15 лютого, ми вшановуємо пам’ять учасників бойових дій на території інших держав.

Війна в Афганістані, розв’язана керівництвом Радянського Союзу заради контролю над частиною Центральної Азії, тривала понад 9 років. Цього дня у 1989 році останній солдат перетнув афгансько-узбецький кордон біля містечка Термез. У війні брали участь більш ніж 160 тисяч українських військовослужбовців, понад три тисячі українських солдат і офіцерів загинули. Донині десятки вважаються зниклими безвісти.

Військова агресія з боку Радянського Союзу, жертвою якої стали щонайменше півмільйона мирних жителів цієї країни, багато років представлялася миротворчою та гуманітарною місією. Але це було не так… Це був злочин СРСР проти іншої країни та проти військовослужбовців Радянської Армії (часто 18-20-річних), яких без згоди та відповідної військової підготовки відправляли на війну. На совісті керівництва СРСР загибель, поранення, хвороби та зламані долі тисяч цих людей.

Україна визнала війну Радянського Союзу агресією проти Афганістану. Адже це - один із злочинів комуністичного режиму, який забрав життя тисяч українців на чужій землі, за чужі ідеї та інтереси. Кожен, хто достойно пройшов через пекло Афгану, заслуговує на шану. Тоді це називали «виконанням інтернаціонального обов’язку».

З кожним роком все далі і далі історія віддаляє нас від вогняних років афганської війни. В очах воїнів-інтернаціоналістів навіки викарбуваний біль втрати, останній подих товариша. Кривава посмішка війни, тяжкий подих смерті, не всі живі, та той хто живий – знає надто велику її ціну. Воїни не розповідають про ці події, лише «скляні» очі переказують нам трагедію війни і людський біль та безкінечну біду, щохвилинний ризик своїм життям.

Як тільки з’явилася російська загроза нашій країні, ще у 2014 році, воїни-афганці одні з перших стали на захист нашої держави. І досі дають відсіч рашистам: воюють на передовій та є активними учасниками волонтерського руху.

Сьогодні ми вшановуємо пам’ять тих, кому довелося виконувати бойові накази радянського режиму, жертвуючи власним життям.

Вічна шана загиблим!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь