A A A K K K
для людей із порушенням зору
Теофіпольська селищна рада
Хмельницький район, Хмельницька область

Інтерв’ю начальника головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області Олександра Крупи про пенсійне забезпечення мешканців Хмельниччини у період воєнного стану

Дата: 01.08.2022 10:52
Кількість переглядів: 134

Інтерв’ю начальника головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області Олександра Крупи про пенсійне забезпечення мешканців Хмельниччини у період воєнного стану

Олександре Володимировичу, розпочнемо нашу розмову з питання, яке особливо цікавить мешканців Хмельниччини. Як фінансуються пенсійні виплати у липні?

В умовах воєнного стану пенсійні виплати липня 2022 року на Хмельниччині фінансуються відповідно до затверджених графіків та в повному обсязі. Станом на 29 липня 2022 року фінансування пенсійних виплат пенсіонерам області завершено в сумі 1,5 млрд. грн., що складає 100% від загальної потреби на липень. Пенсії військовослужбовцям профінансовано в повному обсязі ще 5 липня.

Скажіть, будь ласка, в які строки пенсіонери отримують пенсії у липні? (через поточні рахунки у банках і через відділення Укрпошти) За графіком чи інакше?

Відповідно до статті 47 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», пенсія виплачується щомісяця, у строк не пізніше 25 числа місяця, за який виплачується пенсія.

Водночас постановою Кабінету Міністрів України від 26.02.2022 №162 передбачено, що виплата пенсії може продовжуватися і після 25 числа, але це більше стосується районів бойових дій, де ускладнено доставку пенсії.

На Хмельниччині фінансування пенсій липня розпочато 01 числа, а виплата та доставка пенсій за поточний місяць здійснюється згідно із графіком виплат, починаючи з 04 липня.

Яким чином в області отримують люди пенсії (банк, пошта…)?

Пенсіонери самостійно вибирають спосіб виплати пенсії. Це може бути зарахування коштів на рахунки пенсіонерів в уповноважених банках або доставка пенсії підприємством поштового зв’язку. Такі способи виплати пенсій визначені законодавчо (ст. 47 Закону 1058).

На Хмельниччині 21 уповноважений банк, які проводять зарахування пенсійних коштів. Також укладено договір щодо доставки та виплати пенсії акціонерним товариством «Укрпошта», яка включає 435 відділення поштового зв’язку, в тому числі 102 пересувних відділення.

До відома:

270,4 тис. пенсіонерів (69,6%) отримують пенсію через банківські установи;

118,1 тис. пенсіонерам (30,4%) виплату та доставку пенсії проводить Хмельницька дирекція Укрпошти.

Як виплачується пенсія через пошту?

Порядок виплати пенсії через пошту регулюється законами України про пенсійне забезпечення, Порядком виплати і доставки пенсій за місцем фактичного проживання одержувачів у межах України організаціями, що здійснюють їх виплату і доставку, який затверджений постановою Уряду від 16.12.2020 №1279.

Щорічно укладається трьохсторонній договір про закупівлю послуг з виплати і доставки пенсій між головним управлінням, Пенсійним фондом та акціонерним товариством «УКРПОШТА». Згідно з Договором пошта зобов’язана виплатити і доставити пенсію одержувачу. Така послуга оплачується Пенсійним фондом. Поштові видатки за 6 місяців поточного року склали 53,4 млн грн, вартість однієї місячної доставки пенсії в області складає майже 75 грн (74,93 грн).

Пенсіонер може отримати пенсію як у відділенні поштового зв’язку так і з доставкою додому. Поштарі доставляють пенсію за фактичним місцем проживання пенсіонера. Водночас з грудня минулого року в області пошта запровадила 102 пересувних відділення, які проводять виплату пенсії в окремих населених пунктах. За інформацією пошти пересувні відділення для маломобільної групи населення доставляють пенсію додому, а решта отримують пенсію в точках присутності населеного пункту (їх може бути кілька в одному населеному пункті). Якщо пошта не доставляє пенсію додому, то пенсіонер може звернутися до начальника пересувного/стаціонарного відділення зв’язку для вирішення цього питання.

Скажіть, будь ласка, які види виплат здійснює Пенсійний фонд?

Пенсійним фондом України здійснюється виплата пенсій та допомоги на поховання пенсіонерів.

Також вперше, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 07.05.2022 №540 в червні 2022 року Пенсійним фондом проводилася виплата разової грошової допомоги до 5 травня ветеранам війни і жертвам нацистських переслідувань, які станом на 05.05.2022 перебували на обліку в територіальних органах Пенсійного фонду.

Олександре Володимировичу, а як справи з виплатою пенсій тимчасово переміщеним особам на територію Хмельницької області? Розкажіть про це докладніше.

В області отримують пенсію 2194 внутрішньо переміщених осіб. Це особи, що у 2014 році проживали на тимчасово окупованій території України та в подальшому переселилися в нашу область. У виплаті пенсії нічого не змінилося – виплата здійснюється через Державний ощадний банк України, а особи, що потребують стороннього догляду або з 1 групою інвалідності отримують пенсію через підприємства поштового зв’язку. Умовою виплати пенсії – є перебування на обліку як внутрішньо переміщена особа.

У зв’язку із повномасштабним вторгненням росії в Україну з’явилася нова категорія внутрішньо переміщених осіб. На отримання довідки ВПО мають право особи, які після введення Указом Президента України від 24.02.2022 №64 воєнного стану, перемістилися з території, на якій проводяться бойові дії та яка визначена в переліку, затвердженому розпорядженням Кабінету Міністрів України від 06.03.2022 №204 «Про затвердження переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких надається допомога застрахованим особам в рамках Програми «єПідтримка». Для цієї категорії осіб виплата пенсії проводиться на загальних підставах у встановленому законодавством порядку (уповноважені банки та пошта). Головним управлінням Пенсійного фонду України в Хмельницькій області у 2022 році призначено або поновлено виплату пенсій для понад 450 (452) таких осіб.

Водночас для 3,5 тис. мешканців інших областей, які через бойові дії тимчасово змінили місце проживання, застосовано особливий порядок виплати пенсій відповідно до постанови Уряду від 26.02.2022 №162, це виплата пенсії поштовим переказом за новим місцем проживання або через міжнародну платіжну систему “MY TRANSFER” (Швидка копійка) на підставі укладеного договору із АТ “Державний ощадний банк України”.

З початком війни чимало пенсіонерів виїхали за кордон. Скажіть, будь ласка, як цим людям отримати свою пенсію?

У разі тимчасового перебування пенсіонера за кордоном, виплата пенсії здійснюється на загальних підставах у порядку, встановленому законодавством України. Якщо виплата пенсії проводиться через банківську установу, то пенсійні кошти зараховуються на відповідний банківський рахунок. Такі пенсіонери можуть за кордоном розраховуватися своєю банківською карткою в тамтешніх магазинах, аптеках, в будь-яких інших закладах, де є платіжний термінал. Також можна зняти готівку у банкоматі, яку автоматично перерахують у валюту тієї країни, де перебуває людина, за курсом Національного банку України.

Якщо виплата проводиться через відділення поштового зв’язку, то пенсіонер за кордоном ці кошти не зможе отримати, але можливо уповноважити іншу особу отримувати пенсію за довіреністю. Або все ж таки оформити рахунок в банківській установі та в подальшому особисто подати відповідну заяву до будь-якого сервісного центру обслуговування громадян Пенсійного фонду України, або через представника банку. Крім того, така заява може бути подана в електронній формі через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду з використанням кваліфікованого електронного підпису .

У разі виїзду пенсіонера на постійне місце проживання за кордон чинним законодавством передбачено, що пенсія, за заявою пенсіонера може бути виплачена йому за шість місяців наперед перед виїздом, рахуючи з місяця, що настає за місяцем зняття з обліку за місцем постійного проживання. При цьому необхідно надати до сервісного центру обслуговування громадян Пенсійного фонду паспорт громадянина України для виїзду за кордон з відповідним записом про виїзд на постійне місце проживання за кордон, паспортний документ іноземця або документ, що посвідчує особу без громадянства та довідку або інший документ про зняття з реєстрації місця проживання в Україні.

Порядок призначення та виплати пенсій громадянам, які виїжджають на постійне місце проживання за кордон, регулюється відповідними міжнародними договорами (угодами) у сфері пенсійного забезпечення. Якщо такий договір із країною, до якої виїжджає пенсіонер, укладено, то він може звернутись до компетентних органів з питань пенсійного забезпечення за місцем свого проживання в цій державі з клопотанням про переведення (переказ) пенсії з України. Якщо ж договір (угоду) не укладено з країною, де перебуває пенсіонер, то виплата пенсії припиняється, оскільки не визначено порядок здійснення виплати.

А як переоформити виплату пенсії з одного способу на інший, чи за кордон?

Якщо пенсіонер виявив бажання змінити спосіб виплати, то відповідну заяву він може подати особисто до територіального органу Пенсійного фонду за місцем перебування, або через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України з використанням кваліфікованого електронного підпису долучивши відповідні скановані документи (заява, паспорт, ідентифікаційний код).

Також заяви про виплату пенсії через уповноважені банки органам Пенсійного фонду передають представники банку. А заяву про виплату пенсії через пошту пенсіонер може направити поштовим відправленням з долученням ксерокопії паспорта.

Під час перебування за кордоном пенсія виплачується в тому разі, якщо це передбачено міжнародним договором України, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України.

На сьогодні Україною укладено 20 міжнародних договорів (угод) з іншими країнами з питань пенсійного забезпечення, які базуються:

- на територіальному принципі, за яким витрати на виплату пенсій здійснює держава, на території якої проживає отримувач;

- на пропорційному принципі, за яким кожна договірна сторона призначає та виплачує пенсію за відповідний страховий (трудовий) стаж, набутий на її території.

За територіальним принципом Україною підписано багатосторонню Угоду про гарантії прав громадян держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав в галузі пенсійного забезпечення від 13.03.1992 року, зобов’язання за якою взяли 9 держав – учасниць СНД, а саме: Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Російська Федерація, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан та двосторонні угоди з державами Молдовою, Грузією, Азербайджаном, Білорусією.

Також Україна продовжує виконувати зобов’язання колишнього СРСР за міжнародними договорами, укладеними за територіальним принципом пенсійного забезпечення, з Монголією, Румунією та Угорщиною.

Після переїзду в країни, з якими укладено договори за територіальним принципом, пенсіонеру необхідно звернутись в територіальний орган пенсійного забезпечення країни нового місця проживання. Пенсію йому буде призначено за законодавством держави нового місця проживання.

За пропорційним принципом Україною укладено угоди з такими країнами як Латвія, Литва, Естонія, Іспанія, Словаччина, Чехія, Болгарія, Португалія, Польща, де кожна з держав призначає та виплачує пенсію за страховий стаж, набутий лише на своїй території.

У разі переїзду пенсіонера на постійне місце проживання до цих держав Пенсійний фонд продовжує переказувати призначену в Україні пенсію за новим місцем проживання пенсіонера за кордоном. Для цього пенсіонеру необхідно звернутись в територіальний орган пенсійного забезпечення країни нового місця проживання з заявою про переказ пенсії, призначеної в Україні, яка разом із копією паспорта й документами, що підтверджують реєстрацію (дозвіл на проживання) пенсіонера за новим місцем проживання, надсилаються в Пенсійний фонд України, який ухвалює рішення про переказ пенсії за кордон.

У разі виїзду на постійне місце проживання за кордон пенсіонерів, яким призначено пенсію по інвалідності в розмірі відшкодування фактичних збитків згідно із статтею 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», її виплата продовжується органом Пенсійного фонду України, що призначив пенсію, незалежно від факту укладання міжнародних договорів з країнами нового місця проживання.

Скажіть, будь ласка, чи збережеться пенсія, якщо людина з якихось причин не може її отримати протягом кількох місяців?

Нараховані суми пенсії, на виплату яких пенсіонер мав право, але не отримав своєчасно з власної вини, виплачуються за минулий час, але не більше ніж за три роки до дня звернення за отриманням пенсії. У цьому разі частина суми не отриманої пенсії, але не більш як за 12 місяців, виплачується одночасно, а решта суми виплачується щомісяця рівними частинами, що не перевищують місячного розміру пенсії. Таким чином, пенсія зберігається. Але якщо пенсіонер не отримував пенсію через пошту 6 місяців, або не пройшов упродовж року ідентифікую в уповноваженому банку, то виплата пенсії призупиняється. В подальшому виплату пенсії можна поновити лише при особистому зверненні пенсіонера до територіального органу Пенсійного фонду, але не більше ніж за 3 роки до дати звернення.

Олександре Володимировичу, як змінилася кількість звернень до головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області у період воєнного стану?

За січень – червень 2022 року фахівцями головного управлінням Пенсійного фонду України в Хмельницькій області надано 186079 послуг для 114489 осіб. В середньому до одного спеціаліста головного управління в день звертаються 9 осіб, яким надається 15 послуг. Найбільша кількість відвідувачів звернулось у березні, в середньому 11 осіб в день до одного спеціаліста. Таке зростання пов’язане із зверненнями вимушено переміщених осіб з регіонів, де ведуться активні бойові дії.

У період воєнного стану спостерігається динаміка збільшення кількості звернень на «гарячі» телефонні лінії головного управління, якщо у січні-лютому в середньому в день звернулося 47 осіб, то протягом 4 місяців щоденно звертається понад 100 осіб.

З яких питань звертаються громадяни найчастіше?

У більшості випадків особи звертаються до головного управління з питань роз’яснення діючого пенсійного законодавства, щодо індексації пенсії, визначення права на призначення/перерахунок пенсії, отримання довідок, надання документів для призначення/перерахунку пенсії, виплати пенсії (щодо отримання допомоги на поховання, виплати недоотриманої пенсії у зв’язку зі смертю пенсіонера, щодо отримання пенсії через банківські установи та поштові відділення.

Як оформити пенсію людям, які досягли пенсійного віку під час війни? Роз’ясніть, будь ласка, процедуру оформлення.

З квітня 2021 року органи Пенсійного фонду України працюють за екстериторіальним принципом обслуговування громадян.

Заяву про призначення/перерахунок пенсії разом із необхідними документами особа може подати до будь-якого найближчого сервісного центру Пенсійного фонду України, незалежно від місця проживання особи, чи перебування на обліку, як пенсіонера.

У Хмельницькій області прийом громадян проводиться у 22 сервісних центрах головного управління. Водночас, в 56 територіальних громадах області функціонує 61 віддалене робоче місце, де здійснюється прийом громадян з питань пенсійного забезпечення.

Крім того, особа, не виходячи з дому, за допомогою вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України (portal.pfu.gov.ua) з використанням кваліфікованого електронного підпису має змогу подати заяву про призначення, перерахунок пенсії разом зі сканованими копіями документів, які відповідають оригіналам документів та придатні для сприйняття їх змісту (містять чітке зображення повного складу тексту документа та його реквізитів).

Основними документами для оформлення пенсії є – паспорт, ідентифікаційний код (реєстраційний номер облікової картки платника податків), документи про страховий стаж (трудова книжка, дипломи про навчання за денною формою, військовий квиток, довідки та інше), за наявності документи, які засвідчують особливий статус особи. За бажанням заявника надається довідка про заробітну плату за 60 місяців поспіль по 30 червня 2000 року

В умовах війни дедалі більша кількість громадян звертається за допомогою на поховання. Що потрібно для отримання такої виплати?

Для виплати допомоги на поховання необхідно звернутися до будь якого сервісного центру обслуговування громадян Пенсійного фонду України, не залежно де померлий пенсіонер перебував на обліку.

Для виплати допомоги на поховання надаються: документ, що посвідчує особу заявника, заява про виплату допомоги на поховання, витяг з Державного реєстру актів цивільного стану про смерть або довідку про смерть для виплати допомоги на поховання, свідоцтво про смерть.

Якщо пенсіонер помер за межами України та реєстрацію смерті проведено компетентними органами іноземної держави, то заявник подає свідоцтво про смерть, або інший документ про смерть пенсіонера, але ці документи мають бути легалізованими відповідно до законодавства

Виплата допомоги на поховання проводиться шляхом зарахування коштів на поточний рахунок заявника в уповноваженому банку. Тому до зазначених документів на виплату допомоги на поховання заявник надає реквізити свого поточного рахунку в банку. Але обов’язково це має бути рахунок заявника, а не його родичів чи інших осіб.

Проте, якщо у одержувача відсутній банківський рахунок, то виплата допомоги на поховання здійснюється через міжнародну платіжну систему «Швидка копійка», тобто заявник у будь якому відділенні Ощадбанку може отримати кошти, надавши паспорт та ідентифікаційний код.

Зарахування коштів відбувається протягом кількох днів. Водночас, строк звернення за виплатою допомоги на поховання пенсіонера не обмежується.

У разі смерті пенсіонера допомога на поховання виплачується в розмірі двомісячної пенсії померлого. Але якщо помер пенсіонер, який отримував пенсію відповідно до ЗУ «Про пенсійне забезпечення осіб звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», то допомога на поховання виплачується в розмірі тримісячної пенсії, але не менше п’ятикратного розміру прожиткового мінімум для працездатних осіб (2600х5=13000).

Водночас, допомога на поховання не виплачується у разі смерті особи, яка перебувала на повному державному утримані (крім випадків, коли поховання здійснили родичі або інші особи) та якщо поховання проведено за рахунок коштів Державного бюджету.

Довідково: за 6 місяців 2022 року оформлено 8967 допомог на поховання на суму 73245,67 грн, середній розмір допомоги на поховання цивільних пенсіонерів -7445 грн, військових пенсіонерів -23179 грн.

Пенсіонери цікавляться, чи всі передбачені законом перерахунки зроблено під час війни?

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну органами Пенсійного фонду України проведено у встановлені терміни всі передбачені чинними нормативно-правовими актами перерахунки пенсій та забезпечено своєчасну виплату в нових розмірах.

Зокрема, проведено перерахунки пенсій:

- з 1 березня 2022 року відповідно до ч. 2 ст.42 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та постанови Кабінету Міністрів України від 16.02.2022 №118 «Про індексацію пенсій та заходи щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2022 році»

- з 1 квітня 2022 року на виконання абз.5 ч.4 ст.42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» для працюючих пенсіонерів

- з 1 липня 2022 року відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» у зв'язку із зміною розмірів прожиткових мінімумів.

Крім того, з 1 березня 2022 року відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16.02.2022 №118 «Про індексацію пенсій та заходи щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2022 році» вперше проведено індексацію пенсій військовослужбовців та членів їх сімей в разі втрати годувальника, які є одержувачами пенсії за нормами Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

З 2 квітня 2022 року проведено перерахунки пенсій в разі втрати годувальника членам сімей загиблих (померлих) військовослужбовців, осіб, звільнених з військової служби, та інших осіб, з врахуванням змін, внесених до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» та постанови Кабінету Міністрів України від 14.07.2021 №713 «Про додатковий соціальний захист окремих категорій осіб».

Скажіть, будь ласка, який середній розмір пенсії на Хмельниччині?

В результаті проведених протягом першого півріччя 2022 року перерахунків пенсій у зв’язку із збільшенням соціальних стандартів, індексацією пенсій, дорахуванням стажу (заробітку) працюючим пенсіонерам та перерахунків пенсій за зверненнями громадян середній розмір пенсії в області з початку року зріс на 358,35 грн (або на 10,6%) і становить 3 736,28 грн, що на 84,3% перевищує прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність (2027 грн).

Олександре Володимировичу, яка найменша пенсія у нас в області та який відсоток пенсіонерів її отримують?

Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, становить 2027 грн.

Чинними нормативно-правовими актами з питань пенсійного забезпечення визначено, що розмір пенсійної виплати не може бути нижчим, ніж розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

В області пенсійну виплату на рівні 2027 грн. отримують 14,7 тис. пенсіонерів, або 3,8% від загальної кількості одержувачів пенсій.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь