Профілактика гострих кишкових інфекцій - рятує життя
Профілактика гострих кишкових інфекцій - рятує життя
З настанням теплого періоду року частішають випадки виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, пов’язаних із вживанням продуктів харчування та питної води, забруднених збудниками, а саме бактеріями (шигели, сальмонели та інші), умовно-патогенними мікробами (стафілококи, протей), вірусами (ротавіруси, ентеровіруси і т.д.), гельмінтами (лямблії, амеби). Ось і в нашій громаді відмічається стрімкий ріст захворюваності кишковими інфекціями в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. За 5 місяців 2022 року в нас зареєстровано 1 випадок сальмонельозу (дитина віком до 1року), 6 випадків гастроентероколітів, з них 2 серед дитячого населення. В той час, коли в минулому році перші випадки захворювання кишковими інфекціями почали реєструвати в липні місяці.
Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання.
Характерні ознаки кишкової інфекції:
? слабкість
? головний біль;
? блювання;
? болі в животі;
? підвищення температури;
? пронос.
УВАГА: при появі перших симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) негайно звертайтесь за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень. Особливо це стосується дітей раннього віку.
Щоб вберегти себе від захворювань кишковими інфекціями, необхідно:
• дотримуватися правил особистої гігієни;
• ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
• мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
• користуватися індивідуальним посудом;
• запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
• регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
• окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
• для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
• добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
• дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
• використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
• вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
• використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
• мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
• не вживати продукти по закінченню терміну придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
• при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
• не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
• не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
• не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
• уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.
Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювання гострими кишковими інфекціями і зберегти Ваше здоров’я та здоров’я Ваших близьких!
В.о. завідувача лікар-епідеміолог Теофіпольського відділення
Хмельницького відділу ДУ “Хмельницький ОЦКПХ МОЗ”
Наталія Констянтинова