Що необхідно знати про холеру
Що необхідно знати про холеру
Під час воєнних дій через підвищення температури повітря, погіршення якості питної води, неналежне дотримання санітарних норм через окупацію територій тощо, актуальним є питання профілактики гострих інфекційних захворювань. Наприклад, холери.
Випадки захворювання в Україні були зареєстровані в 1998, 1999, 2007 роках. Останній спалах холери в нашій країні стався у 2011 році в Маріуполі. Тоді за період спалаху зафіксували 33 випадки захворювання на холеру та 24 випадки вібріоносійства. Цей спалах був викликаний токсигенними штамами вібріонів, занесеними з іншої країни.
Холера - це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті.
Джерелом збудника інфекції є людина, котра захворіла, або носій вібріонів.
Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні фруктів та овочів в умовах сонячного освітлення впродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді - 2 тижнів і більше, у кишківнику окремих річкових та морських тварин - декількох місяців.
Симптоми холери:
- частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. Через це в організмі відбувається втрата великої кількості рідини. Як наслідок - згущення крові та зневоднення;
- м'язові судоми, що з'являються через втрату з рідиною мікроелементів;
- загострення рис обличчя, западання очей, посиніння губ і вушних раковин;
- наявність холодної шкіри. Холера супроводжується нормальною або навіть зниженою температурою тіла;
- втрата пружності шкіри, через що вона легко збирається в складки та дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою;
- задишка, різка слабкість.
При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря!
Для профілактики холери необхідно дотримуватись наступних правил:
- кип'ятити воду, оскільки під час кип'ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини;
- дотримуватись елементарних особистої гігієни, ретельно мити руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
- стежити за якістю харчових продуктів, не вживати їх, якщо є сумніви у дотриманні їхнього зберігання та походження;
- за можливості використовувати спеціальні засоби (таблетки) для знезараження води перед її кип’ятінням;
- мити овочі та фрукти перед вживанням, якщо є сумніви у якості води, то не вживати фрукти та овочі без термічної обробки;
- ретельно готувати їжу, проварювати та просмажувати продукти перед вживанням.
Пам'ятайте! При своєчасно розпочатому лікуванні нетяжка форма холери закінчується повним одужанням. За відсутності ефективної терапії протягом 2-3 днів у хворого може розвинутись кома, можливі летальні наслідки.
Лабораторіями ДУ “Хмельницький обласний центр контролю та профілатики хвороб МОЗ України” проводиться лабораторний контроль поверхневих водойм та стічної води на виявлення холерних вібріонів.
Інформує Теофіпольське відділення
Хмельницького районного відділу
ДУ «Хмельницький центр контролю
та профілактики хвороб МОЗ України»