A A A K K K
для людей із порушенням зору
Теофіпольська селищна рада
Хмельницький район, Хмельницька область

Чим небезпечні нітрати для дітей раннього віку.

Дата: 01.06.2022 18:05
Кількість переглядів: 275

Фото без опису

Теофіпольське відділення Хмельницького районного відділу ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» проводить дослідження води питної на вміст нітратів. Дані дослідження проводяться згідно моніторингу, за зверненням громадян, зокрема перед випискою з пологового будинку, а також в ході проведення епідеміологічного розслідування групових випадків отруєння дітей раннього віку.

Аналізуючи результати дослідження води питної на вміст нітратів по Теофіпольському району за останні 6 років, відсоток води водопровідної, яка не відповідає вимогам нормативної документації (НД) по вмісту нітратів, становить:

в 2016р. - 3,1%, 2017р.- 12,7%, 2018р.- 14,1%, 2019р. - 2,6%, 2020р.- 6,3%, 2021р. -2,2%, за 5 місяців 2022р. - 1,3%. Зниження відсотків води з перевищеним вмістом нітратів в останні роки відбувалося за рахунок зменшення проб води, що досліджувалася, а не за рахунок покращення якості води.

По криничній воді відсотки досліджених проб води з перевищеним вмістом нітратів значно вищі: 2016р. - 57,5%, 2017р.- 54,2%, 2018р. - 42,2%, 2019р. - 58,2%, 2020р. - 33,3%, 202р. - 61,5%, та за 5 місяців 2022 року - 50%.

Фахівцями санітарно -гігієнічної лабораторії в разі перевищення нітратів у воді разом з протоколом результату дослідження, громадянам надається «Пам'ятка щодо запобігання отруєнь нітратами дітей раннього віку».

Нітрати характеризуються широким спектром токсичної дії. Їх вживання призводить до негативних змін у стані здоров'я дитини. Токсична дія цієї сполуки полягає в кисневому голодуванні тканини.

Вода, забруднена нітратами, надзвичайно небезпечна для дитячого організму, а особливо для дітей у перші місяці життя. Ризик розвитку водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, особливо першого року життя, пов’язаний насамперед із недосконалістю ферментних систем організму, біохімічних процесів, що відбуваються в ньому. Діти, у яких виникає це отруєння, страждають проносами, розладами серцево-судинної системи, шкіра дитини набуває синюшного відтінку. У важких випадках дитина втрачає свідомість, а при ненаданні допомоги може померти. Саме такий випадок стався в одному із сіл Теофіпольського району понад 20 років тому, коли медичним працівникам нажаль не вдалось врятувати діток, які померли в наслідок розвитку метгемоглобінемії. Діти були на штучному вигодовуванні, суміш готувалася на криничній воді з перевищеним вмістом нітратів.

То ж враховуючи незадовільну ситуацію, щодо перевищеного вмісту нітратів в питній воді з джерел централізованого та децентралізованого водопостачання на території громади, з метою запобігання отруєння нітратами дітей до 3-х років, рекомендовано не використовувати для приготування дитячих сумішей, їжі та пиття лабораторно не перевірену питну воду (особливо криничну).

Дослідження води на санітарно - хімічні та мікробіологічні показники проводить Теофіпольське відділення Хмельницького районного відділу ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Помічник лікаря-епідеміолога

Теофіпольського відділення

ДУ «Хмельницький обласний

центр контролю та профілактики

хвороб МОЗ України»

Ольга Марценюк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь