A A A K K K
для людей із порушенням зору
Теофіпольська селищна рада
Хмельницький район, Хмельницька область

ЗМІНИ ДО КРИМІНАЛЬНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ

Дата: 10.03.2022 12:32
Кількість переглядів: 149

Фото без опису

ЗМІНИ ДО КРИМІНАЛЬНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ

Верховна Рада України зібралася 3 березня на пленарне засідання, під час якого прийняла низку законів:

- Закон про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" (реєстр. 7113);

- Закон України "Про внесення змін до Закону України “Про судоустрій і статус суддів” щодо зміни підсудності судів" (реєстр. №7117);

- Закон України "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за злочини проти основ національної безпеки України в умовах дії режиму воєнного стану" (реєстр. №7116);

- Закон України "Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України" (реєстр. №7120);

- Закон про захист інтересів суб'єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни (реєстр.№7121);

- Закон про основні засади примусового вилучення в Україні об'єктів права власності Російської Федерації та її резидентів (реєстр №7122);

- Закон про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за мародерство (реєстр.№7124);

- Закон про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану (реєстр.№ 7125).

Верховна Рада України 288 голосом «за» з 307-и прийняла в цілому проект Закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за мародерство», №7124.

Законом посилено відповідні покарання за привласнення чужого майна на полі бою або використання трагічних обставин, бойових дій для власної наживи шляхом пограбування людей, в тому числі вбитих або поранених.

Законом внесено зміни та доповнення до ст. 185 «Крадіжка», ст. 186 «Грабіж», ст. 187 «Розбій», ст. 189 «Вимагання», ст. 191 «Привласнення, розтрата майна або заподіяння ним шляхом зловживання службовим становищем» Кримінального кодексу України, якими кваліфіковано дані діяння в умовах воєнного або надзвичайного стану за ч. 4 відповідних статей.

Законом внесено зміни до ст. 432 «Мародерство» Кримінального кодексу, якими встановлено відповідальність у виді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років.

Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за мародерство» (законопроект № 7124), яким підвищено з трьох до п’яти років мінімальну межу покарання у виді позбавлення волі за мародерство (ст. 432 Кодексу).

Також склади злочинів, передбачені ст.ст. 185, 186, 187, 189, 191 Кодексу, доповнено кваліфікуючою ознакою – вчинення в умовах воєнного або надзвичайного стану.

Нагадаємо, довічне позбавлення волі з конфіскацією майна за державну зраду та диверсію.

Зінами до Кримінального кодексу України доповнено склади злочинів, передбачені в статтях 185, 186, 187, 189, 191 КК України, кваліфікуючою ознакою – вчинення в умовах воєнного або надзвичайного стану. Також підвищено мінімальну межу покарання у виді позбавлення волі за ст. 432 КК України з трьох до п’яти років.

Відповідно до закону, ст. 185 ККУ (крадіжка) в умовах воєнного або надзвичайного стану карається позбавленням волі на строк від 5 до 8 років.

Статтею 186 ККУ, передбачено покарання за грабіж в умовах воєнного або надзвичайного стану - позбавлення волі на строк від 7 до 10 років.

Статтею 187 ККУ передбачено, що заволодіння майном в умовах воєнного або надзвичайного стану карається позбавленням волі на строк від 8 до 15 років з конфіскацією майна.

Статтею 189 ККУ передбачено, що вимагання в умовах воєнного або надзвичайного стану карається позбавленням волі на строк від 7 до 12 років з конфіскацією майна.

Законом передбачено, що ст. 191 ККУ (привласнення) майна шляхом зловживання службовим становищем в умовах воєнного або надзвичайного стану карається позбавленням волі на строк від 5 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьох років.

Закон "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за злочини проти основ національної безпеки України в умовах дії режиму воєнного стану" (реєстраційний номер 7116).

Законом у статтях 111 та 113 КК України передбачено максимальне покарання за державну зраду та диверсію в умовах воєнного стану - позбавлення волі на строк п’ятнадцять років або довічне позбавленням волі, з обов’язковою конфіскацією всього майна.

Також заборонено будь-яку амністію до осіб, які скоїли державну зраду та диверсію.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь