A A A K K K
для людей із порушенням зору
Теофіпольська селищна рада
Хмельницький район, Хмельницька область

Україна – на порозі старої-нової епідемії поліомієліту

Дата: 01.02.2022 16:15
Кількість переглядів: 283

Україна – на порозі старої-нової епідемії поліомієліту

Восени минулого року в 20 дітей з Рівненської та Закарпатської областей були зафіксовані випадки поліовірусу. Це й стало передумовою для старту кампанії з подолання спалаху поліомієліту в Україні. Станом на 1 листопада 2021 року, лише 73,3 % дітей в Україні отримали планові щеплення від цієї небезпечної недуги, хоча, згідно з рекомендаціями ВООЗ, епідпоказник має складати принаймні 95 %.

Про стратегію кампанії з подолання спалаху поліомієліту в нашій країні, що стартує вже 1 лютого, говорили у ході підготовчих онлайн зібрань з представниками Міністерства охорони здоров’я України, Центру громадського здоров’я та Дитячого Фонду UNICEF. Участь у них взяли й фахівці ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України». Під час спілкування визначили ролі, функції та зобов'язання всіх структур, задіяних у процесі (регіональних координаторів Центрів контролю та профілактики хвороб, структурних підрозділів з охорони здоров’я місцевих адміністрацій), проаналізували механізми подальшої роботи.

Довідка.

Поліомієліт ? захворювання, що може спричинити невиліковний параліч. Особливо вразливі до нього діти до 6 років. Через низький рівень охоплення щепленнями поліо повернувся в Україну. Це ставить під загрозу кожну невакциновану або не повністю вакциновану дитину. 5–10% паралізованих внаслідок поліомієліту хворих помирають через те, що параліч уразив саме дихальні м’язи.

Ліків від поліомієліту не існує. Єдиний спосіб захистити дитину – щеплення. Для формування імунітету до поліомієліту на все життя необхідно 6 доз вакцини. Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень дитина має отримати 6 доз вакцини від поліомієліту у такому віці:

- у 2 та 4 місяці від народження — інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ);

- у 6 та 18 місяців, а також у 6 та 14 років — оральною поліомієлітною вакциною (ОПВ).

Обидві вакцини, ІПВ й ОПВ, формують імунітет до поліомієліту. ІПВ вводиться за допомогою ін’єкції. Вона запобігає розвитку клінічних проявів інфекції у разі потрапляння поліовірусу до центральної нервової системи, таким чином захищаючи від паралічу. ОПВ випускається у формі крапель, які крапають у ротову порожнину дитини. Ця вакцина формує імунітет в кишківнику й у такий спосіб захищає від зараження і запобігає передачі вірусу.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь