A A A K K K
для людей із порушенням зору
Теофіпольська селищна рада
Хмельницький район, Хмельницька область

2 грудня - Міжнародний день боротьби за скасування рабства

Дата: 02.12.2021 13:24
Кількість переглядів: 302

Фото без опису

2 грудня - Міжнародний день боротьби за скасування рабства

У рамках проведення акції «16 днів проти насильства»

Щороку, 2 грудня, за рішенням Генеральної Асамблеї ООН відзначається Міжнародний день боротьби за скасування рабства. Саме цього дня 1949 року на 4-ій сесії Генеральної Асамблеї ООН прийнято Конвенцію про боротьбу з торгівлею людьми і з експлуатацією проституції третіми особами. Для України документ набрав чинності 15 лютого 1955 року.

Встановлення цього Дня мало на меті викоренення таких сучасних форм рабства, як торгівля людьми, сексуальна експлуатація, найгірші форми дитячої праці, примусові шлюби, продаж наречених, передання у спадщину вдів і насильницьке вербування людей (дорослих і дітей) для подальшого використання у збройних конфліктах, кримінальних діях, сурогатне материнство тощо.

За даними Міжнародної організації праці, на сьогодні у світі близько 40 мільйонів людей є жертвами сучасних форм рабства, включаючи 24,9 мільйонів жертв примусової праці та 15,4 мільйонів жертв примусових шлюбів. Жінки та дівчата складають 71% від цієї цифри. Також жінки становлять 99% від усіх жертв примусової сексуальної експлуатації, 84% - примусових шлюбів і 58% - примусової праці. Під час пандемії коронавірусу виросли примусові та дитячі шлюби, відбулася експлуатації умов праці в усьому світі. У 136 країнах дитячі та примусові шлюби досі не вважаються кримінальним злочином.

Сучасний світ не є "оригінальним". Рабська праця використовується в будівництві та промисловості, риболовецькій галузі та сільському господарстві. Раби до цього часу використовуються зловмисниками в якості домашньої прислуги. Світовим лідером в антирейтингу стала Північна Корея, за нею Еритрея, Бурунді, Центральноафриканська Республіка, Афганістан та Мавританія.

Торгівля людьми — це протизаконна торгівля людиною в цілях комерційної, сексуальної експлуатації або примусової праці. На превеликий жаль, і зараз, мільйони людей у світі перебувають у рабстві. Звичайно, «нові раби» не носять кайданів, їх не пропонують відкрито на ринках, як то було у прадавні часи, на них ніхто не має легальних прав, тому що у всіх країнах рабство заборонено. Тим не менш, люди перетворюються на «товар», який можна продавати і купувати, використовувати як завгодно, а потім викидати як непотріб. Тому торгівля людьми вважається сучасною формою рабства, і розглядається на міжнародному рівні як злочин, що карається законом.

Є думка, що у рабство потрапляють переважно дівчата через сексуальну експлуатацію. Так і було 10 років тому. Тепер же більшість тих, хто потрапляє у рабство – понад 60% – саме чоловіки. 90% постраждалих потрапляють саме в трудову експлуатацію. Це може трапитися з будь-ким і виглядає зазвичай так: людей запрошують на роботу, забирають документи, маніпулюють, погрожують і змушують працювати.

Будьте уважні та обережні, навіть тоді, коли пропозиції щодо працевлаштування надходять від знайомих і навіть близьких людей!

У Міжнародний день боротьби з рабством, ми ще раз хочемо нагадати, що жертвою сучасного рабства і торгівлі людьми може стати кожен, неважливо якого віку, віросповідання, чи статі. Убережіть себе та своїх близьких, будьте проінформовані.

Організації, що надають допомогу у сфері протидії торгівлі людьми:

- Хмельницький обласний благодійний фонд «Карітас»: м.Хмельницький, вул.Зарічанська, 10/3, тел.. 0675572128;

- Благодійний фонд «Ксена»: м.Хмельницький, вул.Зарічанська, будинок 18/1, тел. 0672234185, 0668267017;

- Хмельницький обласний центр соціальних служб: м.Хмельницький, вул.Львівське шосе, 10/1;

- номери телефону Національної безкоштовної гарячої лінії з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів, спеціалісти якої надають консультації іноземцям, які перебувають в Україні та українцям, які планують поїхати за кордон, або повернулися в Україну з-за кордону: 527 (з мобільного) та 0 800 505 501 (зі стаціонарного);

- 527.org.ua – електронні консультації з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів;


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь