A A A K K K
для людей із порушенням зору
Теофіпольська селищна рада
Хмельницький район, Хмельницька область

Вітаємо зі 100-річчним ювілеєм

Дата: 30.11.2021 15:31
Кількість переглядів: 172

Вітаємо зі 100-річчним ювілеєм ????

?Сьогодні святкує своє 100-річчя житель смт Базалія Діхтяр Абрам Рувинович.

Ювіляра з днем народження привітали селищний голова Михайло Тененев, директор КУ «Центр надання соціальних послуг» Мирослава Майдан, представники відокремленого підрозділу ветеранів України Теофіпольської територіальної громади Володимир Кобера і Андрій Рудюк та працівники Базалійського міського будинку культури Людмила Писарук і Олена Кожелюк.

Діхтяр Абрам Рувинович народився 30 листопада 1921 року в бідній багатодітній єврейській сім’ї в Теофіполі. У 1933 році сім’я переїхала проживати у селище Базалія.

Там Абрам отримав лише початкову освіту, закінчив п’ять класів. З дванадцяти років почав працювати – допомагав батькові перекривати дахи будинків.

В 1939 році разом з матір'ю поїхав на Далекий Схід, там працював на цегельному заводі.

30 грудня 1940 року Абрама Рувиновича призвали на військову службу.

1941 рік. Фронт для 20-річного юнака розпочався від полів Орловщини до знаменитих Австрійських Альп. Воював у складі стрілецької Києво-Дунайської Червонопрапорної ордена Богдана Хмельницького дивізії. Далі воював у 72 стрілецькій дивізії 3-го Українського фронту, в розвідгрупі. Визволяв Київ, форсував Дніпро, глибокий Дунай, воював у Бєлгороді, Югославії. Брав участь у розгромі 11 танкових дивізій противника в районі озера Балатон.

Нагороджений орденом Вітчизняної війни другого ступеня, медалями «За бойові заслуги», «За визволення Бєлграда», «За звільнення Будапешта» та «За Перемогу над Німеччиною».

У 1944 році, коли визволили рідні місця, Абрам Рувинович дізнався, що загарбники розстріляли його сім’ю: батька, трьох братів та двох сестер.

До Базалії повернувся у травні 1946 року, ще рік по закінченні війни служив у Румунії. Тут Абрама прихистила сім’я його майбутньої дружини Марії. Перевіз із Далекого Сходу свою матір. Працював робітником заготконтори, а вечорами перекривав дахи будинків. З дружиною Марією Павлівною виховали трьох дітей: дві доньки і сина. Все життя прожили в мирі і злагоді.

На жаль, в 2017 році померла дружина. Зараз батьком опікується донька Раїса Абрамівна.

Сьогодні ми усією громадою вітаємо Абрама Рувиновича з 100-річчям! Ви справжній приклад мужності та гідності для нас і майбутнього покоління! Доля вела вас непростими стежками. Ми віддаємо шану мудрості і силі духу, з якими ви пережили всі випробування. Дякуємо за вашу працю! Зичимо міцного здоров'я та Божого благословення. Бажаємо зустріти ще не один ювілей у доброму настрої поруч із близькими вам людьми.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь