A A A K K K
для людей із порушенням зору
Теофіпольська селищна рада
Хмельницький район, Хмельницька область

Як отримати земельну ділянку учасникам АТО

Дата: 23.11.2021 14:41
Кількість переглядів: 497

Як отримати земельну ділянку учасникам АТО

На сьогодні питання матеріального забезпечення учасників АТО та учасників бойових дій у нашій країні стоїть дуже гостро. Незважаючи на економічні труднощі, які переживає Україна у зв’язку із військовою агресією Російської Федерації на сході країни, державою вживається ряд заходів з метою покращення соціального забезпечення військовослужбовців та осіб, які брали участь у захисті незалежності та суверенітету України зі зброєю в руках.

Кількість учасників бойових дій на сьогодні постійно зростає і найгостріше перед органами державної влади та місцевого самоврядування стоїть питання із забезпечення таких громадян України земельними ділянками.

Зокрема, першочергове право на отримання земельних ділянок учасниками бойових дій (учасниками АТО) передбачене у Законах України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», «Про поліпшення матеріального становища учасників бойових дій та інвалідів війни».

Так, згідно зі ст. 121 Земельного кодексу України кожен громадянин України має право на безоплатне отримання земельної ділянки із земель державної чи комунальної власності у таких розмірах:

для ведення фермерського господарства – в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство;

для ведення особистого селянського господарства – не більше 2,0 гектара;

для ведення садівництва – не більше 0,12 гектара;

для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах – не більше 0,25 гектара, в селищах – не більше 0,15 гектара, в містах – не більше 0,10 гектара;

для індивідуального дачного будівництва – не більше 0,10 гектара;

для будівництва індивідуальних гаражів – не більше 0,10 гектара.

Земельний кодекс України встановлює, що передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах вказаних норм, провадиться один раз по кожному виду використання.

Держгеокаждастр України розробив покрокову схему дій для допомоги учасникам бойових дій (учасникам АТО) та членам родин воїнів, які загинули в боротьбі за територіальну цілісність та незалежність України, які бажають отримати земельні ділянки:

1) Необхідно звернутись до органу, уповноваженого здійснювати розпорядження земельними ділянками державної або комунальної власності із заявою про безоплатне надання земельної ділянки у власність. Таким органом для земель комунальної власності, які переважно розташовані в межах населених пунктів, є відповідна сільська, селищна, міська рада, а щодо земель державної власності, які як правило розташовані за межами населених пунктів є:

- при наданні земельних ділянок для ведення садівництва або особистого селянського господарства – Головне Управління Держгеокадастру в Хмельницькій області;

- при наданні земельних ділянок у інших випадках – районні державні адміністрації Хмельницької області.

Важливо! Рішення про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки відповідним органом влади має бути прийняте у місячний строк!

Увага! Рішення про відмову у наданні Вам дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки має бути вмотивоване. Підставами відмови згідно ст. 118 Земельного кодексу України можуть бути лише невідповідність місця розташування об’єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів.

2) Замовити у землевпорядній організації виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

3) Звернутися до державного кадастрового реєстратора у територіальному (районному, міському) органі Держгеокадастру України із заявою про державну реєстрацію земельної ділянки на яку виготовляється відповідна документація. Звертатися до вказаного органу повинна землевпорядна організація яка виготовляє документацію і після надання таких документів вам повинен бути наданий витяг із Державного земельного кадастру про земельну ділянку із зазначенням у ньому її кадастрового номеру.

4) Подати до органу, уповноваженого розпоряджатись земельною ділянкою, клопотання про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

5) Орган, уповноважений розпоряджатися земельною ділянкою, має прийняти рішення про затвердження проекту землеустрою та звернутись до органу реєстрації за місцем знаходження земельної ділянки із заявою про державну реєстрацію права власності держави або територіальної громади на земельну ділянку.

6) Після здійснення державної реєстрації права власності держави чи територіальної громади на земельну ділянку, вказаний орган має прийняти рішення про її безоплатну передачу Вам  у власність.

7) після одержання рішення про безоплатну передачу Вам земельної ділянки Ви можете подати заяву до державного реєстратора з метою реєстрації Вашого права власності на дану земельну ділянку та протягом 14 днів отримати Свідоцтво про право власності на земельну ділянку та Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Незаконні дії органів державної влади чи місцевого самоврядування з порушення прав учасників бойових дій (учасників АТО) на позачергове отримання земельних ділянок, а також затягування, вказаними органами, встановлених термінів прийняття рішень по отриманих заявах чи документах повинні в обов’язковому порядку оскаржуватися у суді. Згідно наявних статистичних даних у випадках звернення учасників бойових дій з позовом про захист своїх законних прав та свобод до суду, фактично всі вони вирішуються на їх користь.     

         У разі виникнення додаткових питань громадяни можуть звернутися до працівників бюро, що знаходиться за адресою смт. Теофіполь, вул. Богдана Хмельницького 9, а також у телефонному режимі з 9:00- 18:00 за телефоном 38(044) 3-02-03.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь