A A A K K K
для людей із порушенням зору
Теофіпольська селищна рада
Хмельницький район, Хмельницька область

Південноамериканська томатна міль – небезпечний карантинний організм!!!

Дата: 01.11.2021 16:56
Кількість переглядів: 250

Фото без опису

Південноамериканська томатна міль – небезпечний карантинний організм!!!

При проведенні систематичних обстежень державні фітосанітарні інспектори Головного управління Держпродспожвслужби в Хмельницькій області у смт. Теофіполь вперше виявили небезпечний карантинний організм - південноамериканська томатна міль Tuta absoluta Meyr.

Головними рослинами-господарями південноамериканської томатної молі є томати. Крім них, міль може пошкоджувати всі види рослин з родини пасльонових (Solanaceae): баклажани, картоплю, перець, тютюн та дикорослі пасльонові такі, як дурман, паслін, дереза. Цей шкідник здатний за дуже короткий термін знищити від 60% до 100% урожаю.

Боротьба. Агротехнічні заходи: оранка, внесення органічних добрив, зрошення, сівозміна (формування високого агрофону стимулюватиме імунітет томатів, тобто підвищуватиме їхню стійкість до ураження різними фітопатогенами та заселення фітофагами), знищення альтернативних рослин-господарів (резерваторів), таких як паслін, знищення заражених рослин та пошкоджених плодів. Хімічні заходи: Децис f-люкс 25 ЕС, КЕ, Конфидор 200 SL, Матч 050 EC. KE. Біопрепарати: Лепідоцид-БТУ, Актофіт, КЕ та інші. Для ліквідації вогнища томатної молі обробіток проводиться з інтервалом 10-12 днів, бажано інсектицидами різної дії з розрахунком встановлених строків очікування, досить високу ефективність можуть забезпечити Кораген 20, КС, Ампліго 150 ZC, ФК, Проклейм 5 SG, РГ, Верімарк.KC, Ексірель. CE. Однак і ці продукти не гарантують чистоти посівів, оскільки максимально виявити свою дію вони можуть лише в разі потрапляння безпосередньо на шкідника, що досить складно, адже гусениці томатної молі ведуть прихований спосіб життя, живуть і харчуються не на поверхні, а всередині рослин. Найбільш раціональним часом проведення обробки вважається період яйцекладки, коли овіцидна дія зазначених засобів дасть змогу попередити вихід першого покоління гусениць. Біологічний контроль: використовують комах-паразитів або хижаків, які є природними ворогами для цих шкідників і знищують її на різних стадіях розвитку. Вжиття профілактичних заходів, спрямованих на недопущення розповсюдження південноамериканської томатної молі за межі карантинної зони; реалізація та вивезення свіжих плодів пасльонових, насіннєвого та посадкового матеріалу проводити тільки при наявності документів, що підтверджують їх фітосанітарних стан.

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ХМЕЛЬНИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ УПРАВІЛННЯ ФІТОСАНІТАРНОЇ БЕЗПЕКИ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь