A A A K K K
для людей із порушенням зору
Теофіпольська селищна рада
Хмельницький район, Хмельницька область

“Острозька академія”: таємниці історії

Дата: 02.08.2021 12:24
Кількість переглядів: 482

Фото без опису 

Україна надзвичайна: 30 неймовірних фактів про Україну

Факт №4.

Перший університет Східної Європи – Острозька академія на Рівненщині. Академія була заснована 1576 року князем Василем Костянтиновичем Острозьким. Серед випускників академії — гетьман Петро Конашевич Сагайдачний, Мелетій Смотрицький і інші великі генії.

На титульному аркуші однієї з книг написано, що князь В.-К. Острозький з Божого веління облаштував “будинок для друкування книг”.

Про те, що в кінці 70-х XVI ст. школу в Острозі вважали не просто початковим, а вищим навчальним закладом, свідчить заповіт княгині Гальшки Острозької від 16 березня 1579. Місце для обдарованих дітей виникло як братська школа.

В друкарні Острозької академії розробили і надрукували першу в світі повну Острозьку Біблію і першу граматику церковнослов’янської мови. Це і стало передумовою до майбутнього успіху.

Саме в Острозькій академії вперше застосували поділ учнів на класи, були введені канікули і шкільна програма.

В основу навчання грамоті був покладений буквений метод. Управління братськими школами здійснювалося за демократичними принципами: ректор і вчителі цих шкіл вибиралися на загальних зборах братства, до обрання деякі кандидати повинні були викласти свої ідеологічні та педагогічні погляди. Навчання в школі було платним, хоча бідним надавалася допомога.

За щасливим збігом обставин, в головній академії Острога розташовувалася найбільша бібліотека і читальний зал, де пахло рукописами і першими в історії книгами.

У 16 столітті в Острозькій школі працював Ян Лятос – математик, астроном і геніальний вчений. Прославили Острог визнані українські таланти: Герасим Смотрицький – ректор академії, Іван Вишневський, Дем’ян Наливайко – літератор і поет, а також його брат, Сиверин Наливайко.

Визначальною була сама атмосфера місця і ставлення людей один до одного. Тут гостро відчувалося змішання культурних традицій. Архітектор з Італії допоміг створити будинок в стилі Ренесансу, а також ратушу і міські вежі. Сучасний вигляд академії зберіг закладені архітектором основи до наших днів, де пахне і процвітає наука.

Варто зазначити, що на тлі домінуючих в Острозі реформаційних ідей відбувалося і створення нової ідеології. Завдяки Острозькій академії відбулося формування визвольного руху в Україні. В Острозі вперше демократизували політичні принципи, тут навчали висловлювати про все своє власне судження!

Острозька академія дала значний імпульс для розвитку освіти в Україні, наблизивши існуючу тут школу до європейських зразків. Вона послужила зразком для братських шкіл, а також стала предтечею появи Києво-Могилянської академії.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь