A A A K K K
для людей із порушенням зору
Теофіпольська селищна рада
Хмельницький район, Хмельницька область

Напередодні Дня Конституції України фахівчиня Теофіпольського бюро правової допомоги інформує про основоположні права людини, передбачені Конституцією України.

Дата: 25.06.2021 09:22
Кількість переглядів: 392

Фото без опису

 

 

Вже двадцять п’ять років Українська держава і суспільство живуть за новою Конституцією, яку було прийнято 28 червня 1996 року. Цей день назавжди ввійшов видатною подією в сучасну історію нашого народу і українського державотворення.
            Конституція закріплює в Україні засади державної політики, спрямованої перш за все на забезпечення прав і свобод людини та гідних умов її життя. Вона заклала серйозні підвалини для розвитку і зміцнення демократичної, соціальної і правової держави, в якій людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються найвищою цінністю.

Через зміст Конституції проводиться надзвичайно цінна і гуманна ідея про те, що саме держава функціонує для людини, а не навпаки. І це є головним її обов’язком. За час дії нової Конституції, ми усвідомили, що інакше і не повинно бути. Адже Український народ є джерелом влади, яку він реалізує через відповідні органи державної влади та органи місцевого самоврядування. Тому держава з її апаратом повинна служити, перш за все, своєму народові.

Особливо слід зазначити, що в Конституції України 1996 року передбачено проголошення прав громадян, які раніше не закріплювались, в “старій” Конституції. А саме: право на недоторканість життя, право на свободу думок і переконань, право на одержання та поширення інформації, право на компенсацію моральної та матеріальної шкоди, завданої громадянину незаконними діями держави, державних органів і посадових осіб, право на матеріальну компенсацію в разі незаконного затримання, арешту, засудження, поміщення у психіатричний заклад, право громадян на свободу пересування та вибір місця проживання, право залишати країну та повертатися до неї тощо.
Важливим є і те, що Конституцією закріплено право кожного на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

Конституція України має надзвичайно велику цінність як правовий акт. Перш за все це Основний Закон держави, який має найвищу юридичну силу. Всі закони та інші нормативно-правові акти приймаються на її основі і повинні відповідати їй, а це значить, що Конституція є основним джерелом нашого законодавства, розрахованим на тривалий період.

Таким чином можна підтвердити, що Конституція має значення для становлення і розвитку держави та суспільства, яке неможливо перебільшити. Вона є надзвичайно важливим політико-правовим документом довгострокової дії, яким збагатилася наша держава, підвалинами не лише сучасних, а і майбутніх перетворень у суспільстві.

Нагадуємо, що за отриманням безоплатної правової допомоги можна звертатись до  Теофіпольського бюро правової допомоги.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь