A A A K K K
для людей із порушенням зору
Теофіпольська селищна рада
Хмельницький район, Хмельницька область

14 травня – День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

Дата: 14.05.2021 15:26
Кількість переглядів: 464

Фото без опису

У 1939-1944 роках, під час нацистської окупації території України, відбулося масове знищення євреїв, що входить у трагедію Голокосту.

«У ті часи всюди був морок. Здавалося, що й на небесах і на землі всі ворота співчуття закрилися. Вбивця вбивав і євреї помирали, а зовнішній світ або був співучасником або залишався осторонь. Лише у небагатьох вистачило мужності не залишатися байдужими… « - влучно сказав лауреат Нобелівської премії Елі Візель.

 

І це дійсно так! У часи Голокосту – катастрофи європейського єврейства представники інших національностей ставилися до євреїв по-різному – від байдужості до ворожості. Більшість беземоційно спостерігала за тим, як сусідів та знайомих заарештовували й вбивали. Були й такі, що допомагали нацистам в «остаточному вирішенні єврейського питання», інші наживалися за рахунок пограбованого майна. Але й в аморальну добу залишалися ще люди з дивовижною мужністю й найкращими людськими рисами. Серед українців були тисячі тих, хто, ризикуючи та жертвуючи собою і своїми родинами, рятував та переховував євреїв, з якими наш народ століттями жив по сусідству. Частина цих українців тепер – Праведники народів світу. Цим званням, згідно з ізраїльським Законом «Про Пам’ять про Катастрофу» наділяються не євреї, які в роки нацистської окупації рятували євреїв від переслідувань.

 

Станом на 1 січня 2020 року офіційно в Україні визнано 2659 праведників. За кількістю визнаних праведників Україна четверта серед країн у світі.

Водночас, тисячі українців-рятівників євреїв досі залишаються невизнаними й невідомими.

 

 Знищення євреїв на території європейських держав проходило в ізольованих концентраційних таборах, а в Україні, Білорусі – на очах у жителів. І тут Праведники були героями. В силу умов того часу більшість людей боялась: треба врахувати, що, на відміну від західних держав, праведників в Україні знищували разом з сім'ями. Тому не кожен був спроможний ризикувати життям своїх близьких. Ті, хто перемогли страх – по-справжньому сміливі і великі люди.

На знак поваги до українських громадян, що рятували євреїв від знищення нацистами, до їх співчуття та солідарності, 2 лютого 2021 року депутати Верховної ради прийняли постанову про вшанування пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни.  Нею було встановлено відзначення щорічно 14 травня  Дня пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. Раніше в календарі пам’ятних дат був тільки день пам’яті жертв Голокосту. 

 

Тож сьогодні ми вперше вшановуємо наших відважних українців! Ми щиро захоплюємося їх хоробрістю, мужністю та милосердям!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь