A A A K K K
для людей із порушенням зору
Теофіпольська селищна рада
Хмельницький район, Хмельницька область

Можливості влаштування дітей, які залишилися без батьківського піклування

Дата: 13.05.2021 13:04
Кількість переглядів: 298

Фото без опису

Кожній дитині, яка залишився без піклування батьків безумовно хочеться знайти сім'ю. У цій ситуації дитині не важливо, хто буде виконувати функції законного представника: бабуся, дідусь, брат, сестра або просто не байдужа людина, головне для дитини – мати родину, яка про неї попіклується.

На сьогодні українське законодавство передбачає декілька можливостей влаштування дітей, які залишилися без піклування батьків:

-         усиновлення;

-         опіка та піклування;

-         прийомна родина;

-         дитячий будинок сімейного типу;

-         наставництво;

-         патронатне виховання. 

Якщо ви не байдужі до важкої дитячої долі, ця інформація саме для вас.

Усиновлення – прийняття усиновлювачем у свою сім’ю дитини на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини провадиться в її інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Опіка та піклування – влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім’ї громадян України, які перебувають, переважно, у сімейних, родинних стосунках із цими дітьми-сиротами або дітьми, позбавленими батьківського піклування, з метою забезпечення їх виховання, освіти, розвитку й захисту їхніх прав та інтересів. Над дитиною, яка не досягла 14 років, встановлюється опіка, а піклування – над дитиною у віці від 14 до 18 років. Дитина не втрачає свого статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, тобто має всі пільги, встановлені законодавством України. Опікуни чи піклувальники отримують допомогу.

Прийомна сім’я (ПС) – сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за винагороду взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Дитина не втрачає свого статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування. Утримання дітей здійснюється за рахунок державного бюджету.

Дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ) – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менше як 5 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. У такій сім’ї може виховуватися не більше 10 дітей. Дитина не втрачає свого статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування. Утримання дітей здійснюється за рахунок місцевого бюджету. Батьки-вихователі також отримують грошове утримання з місцевого бюджету.

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Патронатні вихователі отримують від держави кошти на утримання дитини (соціальну допомогу) та відповідну заробітну плату (грошове забезпечення).

Наставництво – це добровільна безоплатна діяльність з надання дитині, яка проживає у закладі для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування індивідуальної підтримки та допомоги, насамперед у підготовці до самостійного життя. Варто зазначити, що наставник – це не спонсор і не опікун/усиновитель, це дорослий значимий друг у житті дитини, який проводить з нею час та допомагає розвинути таланти.

Всім небайдужим, хто зацікавився інформацією, просимо звертатися до Відділення соціальної роботи та соціальних послуг за місцем проживання КУ «Центр надання соціальних послуг» (смт. Теофіполь, вул. Небесної Сотні, 27, тел. 2-00-84)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь