Теофіпольська селищна рада
Хмельницький район, Хмельницька область

Нові санітарні норми для шкіл

Дата: 16.01.2021 11:30
Кількість переглядів: 646

 

     Відділ освіти, молоді та спорту Теофіпольської селищної ради взяв участь у брифінгу, який проводила онлайн Хмельницька обласна державна адміністрація. Темою брифінгу були нововведення, що з’являться в закладах середньої освіти Хмельниччини у зв’язку із затвердженням нового Санітарного регламенту, який набув чинності з 1 січня 2021 року.

Спікери:
Тетяна Дупляк, заступник директора Департаменту освіти і науки ОДА начальник управління

         Ігор Баланюк, начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області

 

Основні тези брифінгу:

  1. Харчування дітей має відповідати усім нормам та принципам безпечності харчових продуктів на базі НАССР та враховувати рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я. Лише за таких умов можна зберегти здоров’я дітей та забезпечити їх нормальний розвиток. Саме на таких принципах базується новий Санітарний регламент, що був прийнятий на заміну застарілим санітарним нормам, розробленим майже два десятиліття тому.
  2. В документі оновлено та деталізовано норми, яких потрібно дотримуватися при облаштуванні шкільних приміщень, зокрема території школи, її будівлі та навчальних приміщень, таких, як спортивні майданчики, фізкультурно-спортивні приміщення, кабінети інформатики, санітарні вузли, приміщення допоміжного та підсобного призначення, тощо, виписані нові норми щодо освітлення, звукового та температурного режиму. Документом передбачено врахування інтересів дітей з особливими освітніми потребами, а також дітей, що за станом здоров’я потребують особливого дієтичного харчування.
  3. Особливу увагу в Санітарному регламенті приділено організації шкільного харчування. Серед важливих змін – категорична заборона продажу в їдальнях та буфетах шкідливих продуктів харчування, зокрема, продуктів з підвищеним вмістом цукру (понад 10 г цукру на 100 г готового продукту). Заборонено також продаж продуктів із підвищеним вмістом солі (понад 0,12 г солі, або еквівалентну кількість солі на 100 г готового продукту), продуктів, які містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку та аромату, консерванти, продуктів із рослинними жирами, непастеризованих соків, кави та кавових напоїв, енергетичних напоїв.
  4. Наразі учні не відвідують закладах освіти області у зв’язку з карантинними обмеженнями. Однак триває робота із підготовки та погодження для шкіл нових меню, які відповідатимуть вимогам нового Санітарного регламенту. Роботу планується завершити до відновлення очного навчання.
  5. В Хмельницькій області функціонує 621 заклад загальної середньої освіти, де навчаються понад 138,5 тисяч школярів. В усіх закладах створено умови для їх харчування. За рахунок коштів місцевих бюджетів, співфінансування з батьківськими коштами та виключно за кошти батьків організовано харчування близько 52 тисяч учнів, що складає 37%. В першу чергу харчування організоване для дітей пільгових категорій, за кошти місцевих бюджетів – для учнів 1-4 класів, а також тих категорій, які не були включені до визначеного переліку пільговиків.Фото без опису

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь