A A A K K K
для людей із порушенням зору
Теофіпольська селищна рада
Хмельницький район, Хмельницька область

У Теофіпольській громаді продовжуються нові переходи до храмів ПЦУ

Дата: 28.05.2023 13:06
Кількість переглядів: 73

У Теофіпольській громаді продовжуються нові переходи до храмів ПЦУ

27 травня 2023 року відбулися загальні збори жителів сіл Бережинці та Рідка щодо зміни конфесійного підпорядкування Свято-Михайлівського храму у канонічних та організаційних питаннях шляхом входу його до складу Православної церкви України.

Згідно із результатами голосування, учасники зборів майже одноголосно підтримали рішення, щоб церква відтепер підпорядковувалася ПЦУ.

Про те чи є зв'язок Української православної церкви із російською православною церквою пояснив жителям отець Сергій Філик:

- У травні 2022 року в Соборі УПЦ у Феофанії під керівництвом Митрополита Онуфрія відбулися збори, де розглянули питання церковного життя, що виникли внаслідок військової агресії рф проти України. За результатами зборів, Собор вирішив, що не підтримує позицію патріарха московського і всієї Русі кирила щодо війни в Україні. Окрім цього, Собор УПЦ ухвалив новий статут, прибравши з нього будь-які згадки про московський патріархат, - повідомив він.

Але позиція людей була непохитна, адже, як вони наголосили, попри це все, жодна помісна церква не сприймає УПЦ як окрему одиницю від московського патріархату, а знають її лише як "філію".

Крім того, до усіх присутніх звернулася Оксана Загородня, мати Героя, який загинув у 2015 році, захищаючи нас від російського окупанта:

- Мого сина цинічно і жорстоко вбила росія. Я живу з цим болем втрати, цією незагоєною раною. І я багато років не відвідую наш храм. Бо не можу! Не можу, бо знаю, що все ж таки він поєднаний з росією. Я не можу чути молитви на так званій церковнослов'янській мові, яку весь час зросійщують московити. І я не хочу мати хоч щось спільне з країною, яка забрала в мене мою радість, мого сина, - зазначила вона.

Звернулася до учасників зборів і жителька села Рідка Надія Пасічник:

- Пам'ятаю як ми усі будували цей храм. Я одна з тих, хто займався організаційними питаннями його будівництва. Церква стала мені другою домівкою. Я знаю історію появи тут кожної ікони, розпису чи цеглинки. І для мене особливо болюче питання зміни підпорядкування. Але мене набагато більше болять звірства росіян на українській землі: покалічені та згвалтовані діти і жінки, вбитий цвіт нашої нації, зруйновані вщент міста та села. Наших дітей з окупованих територій масово вивозять в еРеФію, де "ламають" їхню свідомість, нав'язуючи їм свою ідеологію. І одна з російських маніпуляцій, яку повторює Українська православна церква - це те, що, якщо ми долучимося до ПЦУ, ми зраджуємо "віру в якій нас хрестили". І це не правда! Я багато вивчала це питання. Нам не треба перехрещуватися, ми не йдемо в мусульманство чи буддизм. Бог в нас залишається той самий! Ми просто офіційно розриваємо зв'язок з московією. Адже росії важливо зберегти за собою храми УПЦ, навіть якщо туди люди майже не ходять. А, головне, для них зберегти статистичну одиницю - юридичну особу в Реєстрі релігійних громад. Точиться війна цифр, боротьба за статистику. Адже на захід України вони можуть "дістатися", на жаль, саме через УПЦ! А так ми демонструємо усьому світу, що "адного брацького народу" не існує. Що це все росія бреше! Ми Українці! І ми вільні та незалежні від московської орди. Я розумію, що від цього війна завтра не закінчиться, але також я розумію, що об'єднання нашого храму в Єдину Православну церкву України - це маленький внесок, який ми можемо тут, в тилу, зробити у спільну перемогу нашої країни над росією, - виступила Надія Іванівна та разом з усією громадою сіл звернулася до отця Івана Штогуна і попросила не залишати їх, а підтримати та прийняти рішення щодо переходу спільно з ними. Але, на жаль, він відмовився.

Крім того, учасники зборів обговорили питання змін до статуту, обрання парафіяльної ради церкви та подання документів на реєстрацію.

По завершенні усі присутні не стримували емоцій радості, адже, як переконані вони, "звільнили свій храм від негативного впливу" і виконали Гімн України.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь