A A A K K K
для людей із порушенням зору
Теофіпольська селищна рада
Хмельницький район, Хмельницька область

Щороку, в світі 24 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з поліомієлітом WORLD POLIO DAY,

Дата: 25.10.2022 14:21
Кількість переглядів: 128

Фото без опису

Щороку, в світі 24 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з поліомієлітом WORLD POLIO DAY, заснований за ініціативою міжнародної неурядовоїорганізації Rotary International з метою привернення уваги світової спільноти до проблеми захворювання на поліомієліт та завершення більш як 30 - річної боротьби за викорінення цього небезпечного захворювання на всій планеті. Ліквідація поліомієліту –наше спільне майбутнє. Увесь світ працює над тим, щоб викорінити цю хворобу.

Згідно даних МОЗ України в Україну повернувся поліомієліт. У Рівненській області зафіксовано та підтверджено випадок паралічу у 1,5 річної дитини, яка не була вакцинована від поліомієліту. Хвороба викликана дериватом вакцинного штаму поліовірусів 2 типу (Sabin2).

У світі Афганістан та Пакистан залишаються ендемічними країнами. У 2021 році в Україні зареєстровано спалах поліомієліту. Доки поліомієліт існує хоча б в одній точці світу заразитися ним ризикують всі хто не отримав щеплення. Згідно із рекомендаціями ВООЗ розповсюдження вірусу поліомієліту припиняється при охопленні вакцинацією проти поліомієліту понад 95%. Під час пандемії COVID – 19, війни в Україні, міграційних процесів серед населення знизились показники охоплення щепленнями дитячого населення проти поліомієліту, що може сприяти виникненню захворювань на дану інфекцію серед дітей.

Що необхідно знати про поліомієліт ?

Вірус поліомієліту може паралізувати, уражає центральну нервову систему з виникненням парезів і паралічів. Дитина не вакцинована проти поліомієліту в повній мірі знаходиться в зоні підвищеного ризику та становить небезпеку для інших дітей, частіше хворіють діти від 6 місяців до 5 років. Захворювання виникає в результаті інфікування одним з трьох типів вірусів поліомієліту. Збудник поліомієліту (poliovirus hominis) належить до групи пікорнавірусів родини ентеровірусів (кишкових вірусів) та існує у вигляді трьох незалежних типів (1, 2 і 3). Більшість захворювань пов'язано з вірусом типу 1. Вірус добре переносить замороження, висушування. Не руйнується травним соком та антибіотиками. Гине при кип'ятінні, під впливом ультрафіолетового опромінення та дезинфікуючих засобів. Захворюваність на поліомієліт переважає у літньо-осінні місяці. Після перенесеної хвороби формується стійкий, типоспецифічний імунітет. Клінічні прояви поліомієліту різноманітні. У понад 90% інфікованих він перебігає безсимптомно, у 4-8% - в абортивній формі без рухових порушень. Тільки в 1-10 з кожної тисячі сприйнятливих до хвороби осіб (0,1-1,0%) розвивається паралітична форма хвороби з розвитком паралічів і парезів.

Клінічні ознаки паралітичних форм поліомієліту:

• гострий початок з підвищенням температури тіла

• біль голови, горла

• нежить

• блювота, проноси

• раптове порушення ходи, м’язова слабість, біль у кінцівках

• порушення чутливості шкіри

• розвиток гострих млявих паралічів виникає від декількох годин до 1-5 днів

Як можна заразитися вірусом поліомієліту?

Джерелом інфекції є хворі на паралітичні та непаралітичні форми поліомієліту або вірусоносії. Передача збудника поліомієліту відбувається від людини до людини. Основний механізм передачі вірусу – фекально-оральний який відбувається через брудні руки, іграшки, поверхні, інфіковану воду та їжу; переноситься мухами. Інфікування може відбуватись повітряно-крапельним шляхом через виділення з верхніх дихальних шляхів.

Як довго є заразним хворий на поліомієліт?

З верхніх дихальних шляхів вірус виділяється тільки в гострому препаралітичному періоді, з випорожненнями – триваліший час. Найбільш інтенсивне виділення вірусу від хворого відбувається в перші два тижні захворювання, але може продовжуватися впродовж 4-6 тижнів від початку хвороби.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь