A A A K K K
для людей із порушенням зору
Теофіпольська селищна рада
Хмельницький район, Хмельницька область

Православна церква України (ПЦУ) чи Українська православна церква (УПЦ): яке рішення прийняли жителі на зборах релігійної організації щодо надання статусу новозбудованій церкві у селі Лідихівка?

Дата: 18.08.2022 09:53
Кількість переглядів: 165

Фото без опису

Православна церква України (ПЦУ) чи Українська православна церква (УПЦ): яке рішення прийняли жителі на зборах релігійної організації щодо надання статусу новозбудованій церкві у селі Лідихівка?

Два роки тому у селі Лідихівка розпочалося спорудження церкви. Тоді чин закладення каменю та Божественну літургію на місці будівництва проводив настоятель храму Святої мучениці Параскеви Української православної церкви отець Микола.

Але ще у 2014 році росія цинічно та підло посягнула на територіальну цілісність України, окупувала Крим та райони Донецької і Луганської областей. А з 24 лютого 2022 року розпочала повномасштабне вторгнення в Україну по всій довжині спільного кордону, захоплених територій і білорусі. Тому жителі зупинилися перед вибором: чи потрібно новозбудованій церкві статус Української православної церкви, яка «поєднана через Руську Православну Церкву з Єдиною, Святою, Соборною і Апостольською Церквою» (як зазначено у Грамоті від патріарха московського і всієї Русі Олексія II від 27 жовтня 1990 року про самостійність і незалежність УПЦ).

16 серпня 2022 року у селі Лідихівка відбулися збори релігійної організації щодо вирішення цього питання, у яких взяли участь селищний голова Михайло Тененев, староста Антоніна Гуменюк, командир роти охорони Василь Яцух, заступник командира роти охорони Роман Непотас, президент корпорації ТОВ «Україна 2001» Вадим Лейві, благочинний Теофіпольського округу Православної церкви України отець Василь, благочинний Білогірського округу Православної церкви України отець Степан, благочинний Теофіпольського округу Української православної церкви отець Сергій та настоятель храму Святої мучениці Параскеви Української православної церкви отець Микола.

Під час зустрічі учасники виступили і обґрунтували свої позиції стосовно статусу церкви.

Зокрема, благочинні Православної церкви України отець Василь та отець Степан повідомили, що в умовах війни, коли ворог-росія вторглася на рідну землю, вбиває український народ, хоче знищити нашу націю, руйнує населені пункти, інфраструктуру, підтримувати церкву, яка має зв’язок із руською православною церквою неприпустимо. Особливо тоді як російський патріарх кирило благословив військових на війну проти України після літургії на свято Торжества православ’я у москві. І підтвердили свої слова фактами: зачитали Статут про управління Української Православної Церкви, який станом на 24 лютого 2022 року був опублікований на офіційному вебсайті Православної церкви України, грамоту від патріарха московського і всієї Русі Олексія II від 27 жовтня 1990 року про незалежність і автономність української філії рпц. Також акцентували на тому, що для того аби Українська православна церква стала незалежною від московського патріархату вона має отримати від синоду рпц (його очолює патріарх кирило) томос з визнанням своєї автокефальності, який має підтвердити Вселенський патріарх. А цього, як відомо, не відбулося. І отець Василь та отець Степан запросили священнослужителів Української православної церкви увійти до Православної церкви України.

Також висловилися благочинний Теофіпольського округу Української православної церкви отець Сергій та настоятель храму Святої мучениці Параскеви отець Микола і повідомили, про зміни у Статуті та те, що вони не визнають томос Православної церкви України, адже, на їх думку, він був отриманий за сумнівних обставин та розповіли про свою благодійну допомогу і підтримку захисників, яку регулярно надають з 24 лютого. Крім того, зауважили, що під час богослужіння припинили згадувати у молитвах патріарха кирила.

Після усіх виступів на порядку денному учасники зборів обговорили питання зміни канонічного підпорядкування церкви з УПЦ в ПЦУ, зміни до статуту, обрання парафіяльної ради церкви та подання документів на реєєтрацію.

Далі відбулося голосування, під час якого майже усі присутні проголосували за те, щоб церква отримала статус Православної церкви України. Адже, як згодом свій вибір пояснили жителі, для них надзвичайно важливо розірвати все, що хоч якось пов'язано з агресором- росією, щоб після нашої Перемоги не соромно було дивитися в очі нашим захисникам.

На території Теофіпольської громади ця новозбудована церква – ще один оберіг, який буде випромінювати добро та захищатиме жителів від усяких негараздів, а прихожани матимуть особливе місце, де будуть молитися за своє здоров'я, наших захисників, Перемогу України та мир на рідній землі.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь