A A A K K K
для людей із порушенням зору
Теофіпольська селищна рада
Хмельницький район, Хмельницька область

Актуальне інтерв’ю: Безпека користування обігрівальними приладами

Дата: 23.11.2021 15:15
Кількість переглядів: 237

Фото без опису

Актуальне інтерв’ю: Безпека користування

обігрівальними приладами

Кожен сезон має як свої позитивні моменти, так і негативні, тобто небезпечні. З приходом осені ми спостерігаємо різку зміну температур, їх зниження. Це примушує користуватись обігрівальними приладами, недбале використування яких може спричинити неприємності.

З приводу правил експлуатації обігрівальних приладів ми спілкуватимемось з начальником Навчально – методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Хмельницької області підполковником служби цивільного захисту Альоною Миколаївною Мул.

  • Альоно Миколаївно, відомо, що опалювальний сезон цього року досить непростий, тому що дорогий. Отже, використання обігрівальних приладів населенням значно збільшується. Чи несуть обігрівачі серйозну небезпеку?
  • Щорічно в нашій державі виникає біля 60 тис. пожеж. 80% випадків загоряння - це пожежі у житловому секторі.  У періоди інтенсивного використання обігрівальних приладів небезпека виникнення пожеж набирає особливо загрозливих масштабів. У цей період загибель людей по державі становить понад 70% від їх загального числа протягом року (близько 1900 людей). І не остання з причин цих смертей – саме обігрівальні прилади.
  • А про які саме обігрівачі йде мова?
  • Асортимент широкий: тепловентилятори, масляні батареї, конвектори, інфрачервоні обігрівачі. Особлива група ризику – це саморобні обігрівачі.
  • З саморобними я погоджуюсь. Не всі вони надійні. А чим небезпечні ті обігрівачі, які ми купуємо?
  • По – перше, не завжди ми купуємо якісні ліцензовані прилади. Через їх вартість, іноді наш вибір припадає на підробки. За дослідженнями «Укрметтестстандартпрому» стало відомо, що лише один на три обігрівачі, що продаються в Україні, зроблено якісно. Всі інші викликають в експертів сумніви у безпечності, оскільки виготовляються невідомо де, ким і як. По – друге, навіть дуже надійний і якісний обігрівач несе небезпеку, якщо власник не дотримується правил його експлуатації.
  • То які ж причини найчастіше призводять до пожеж при використанні обігрівальних приладів?
  • Погана якість обігрівача може призвести до замикання проводки і виникнення пожежі, погасити яку дуже складно. Статистичні дані смертності шокують: від неякісної обігрівальної техніки в Україні люди гинуть у 30 разів частіше, ніж у країнах Заходу! ДСНС України наголошує, що кожна третя пожежа в квартирах відбувається через проблеми з обігрівальною технікою. Наступна причина - використання приладів практично в цілодобовому режимі або увімкнення їх у розетки разом з іншими потужними приладами, що призводить до перевантаження мережі. Потрібно слідкувати за справністю штепсельних з'єднань та електророзеток. Це залишення увімкнених обігрівальних приладів без нагляду. Неналежне розташування та установка таких приладів.
  • А які вимоги є до розташування нагрівальних приладів?
  • Їх необхідно встановити таким чином, щоб уникнути перекидання, крім того, на негорючій основі та обмежити до них доступ дітей. Відстань від електроопалювальних приладів до горючих матеріалів і конструкцій має бути не менше 25 см, а краще, близько метра. Необхідно відрегулювати терморегулятор таким чином, щоб температура зовнішньої його поверхні у найбільш нагрітому місці не перевищувала 850С. Також, прилади необхідно регулярно очищати від пилу.
  • Чи є якісь категоричні заборони у розташуванні нагрівальних приладів?
  • Категорично забороняється встановлювати електронагрівальні прилади безпосередньо під розеткою, на шляхах пересування людей і домашніх тварин, встановлювати обігрівачі близько до душу чи ванни. І особливо наголошую, що не можна класти кабелі живлення на нагріті частини приладів або ховати під килим.
  • А от в народі існує думка, що найбільш безпечний в роботі масляний обігрівач. Це так?
  • Звичайно ж він безпечніший, ніж спіральні електронагрівачі, але тільки за умови правильної експлуатації. Наприклад, масляний нагрівач можна зберігати лише у вертикальному положенні, слідкувати, щоб діти його не кинули. Треба слідкувати за справністю його терморегулятора і штекера. Не можна накривати його, використовуючи як сушку.
  • Є ще якісь тонкощі, про які нашим читачам варто знати?
  • Ще один нюанс – бажано уникати використання подовжувача. Це може бути причиною перегріву приладу і виникнення пожежі. І очевидний факт – не можна використовувати обігрівальні прилади в приміщеннях, де зберігаються легкозаймисті речовини на зразок бензину, розчинників, фарби.
  • А якими повинні бути наші дії, коли виявимо, що прилад несправний чи його стан викликає у нас підозру?
  • Ремонтувати нагрівальні прилади повинні тільки фахівці в сервісних центрах чи майстернях, тільки вони можуть не тільки відремонтувати, а й протестувати прилад.
  • Які настанови ви можете дати нашим читачам?
  • Залишаючи приміщення чи лягаючи спочивати, потурбуйтеся про те, щоб усі побутові обігрівальні прилади були вимкнені. Грійтесь обережно!
  • Підсумовуючи нашу розмову, де хмельничани можуть отримати вичерпну інформацію з даного питання?
  • Якщо у вас виникнуть питання, не лише з приводу експлуатації обігрівальних приладів, а  пов’язані з безпекою життєдіяльності, ви можете звертатися безпосередньо до Навчально – методичного центру ЦЗ та БЖД області за адресою м.Хмельницький, вул Кам’янецька, 257/1 або за тел. 2-03-47. Також можна отримати безкоштовну консультацію в консультаційних кабінетах при ЖЕКах, сільських (селищних) радах та об’єднаних територіальних громадах. Запрошую відвідати сайт нашого Центру за адресою  https://km.nmc.dsns.gov.ua, де в розділах «Методичні матеріали», «Радіопередачі», «Пам’ятки населенню» та «Новини» є вичерпна інформація по найбільш розповсюджених небезпеках та рекомендації щодо дій при їх виникненні.
  • Дякую за кваліфіковану консультацію щодо правил безпечної експлуатації обігрівальних приладів.

Розмову вела методист обласного методичного кабінету НМЦ ЦЗ та БЖД Хмельницької області Альона Мельник

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь