A A A K K K
для людей із порушенням зору
Теофіпольська селищна рада
Хмельницький район, Хмельницька область

Діяльність Теофіпольського відділу Волочиської окружної прокуратури у сфері протидії кримінальним правопорушенням, пов’язаним із домашнім насильством.

Дата: 24.09.2021 09:33
Кількість переглядів: 486

Фото без опису

Діяльність Теофіпольського відділу Волочиської окружної прокуратури

у сфері протидії кримінальним правопорушенням, пов’язаним із домашнім насильством.

 

Продовжується робота Теофіпольського відділу окружної прокуратури щодо протидії одному із найбільш небезпечних явищ сучасного суспільства – домашньому насильству.

Так, статтею 126-1 Кримінального кодексу України  передбачено кримінальну відповідальність за домашнє насильство, тобто умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи. 

З початку роботи Теофіпольського відділу окружної прокуратури до суду скеровано 5 обвинувальних актів стосовно осіб з числа жителів Теофіпольської громади за ст.126-1 КК України. За результатами судового розгляду трьох осіб визнано винними з призначенням покарання, відносно двох осіб судовий розгляд триває.

Для прикладу, вироком суду першої інстанції визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 126-1 КК України, жителя Теофіпольської громади, який упродовж 2019-2020 років в присутності неповнолітніх дітей вчинив 6 епізодів домашнього психологічного та фізичного насильства відносно колишньої дружини. Винному призначено покарання у виді обмеження волі із звільненням від відбування покарання з випробуванням.

Іншим засудженим призначено покарання у виді громадських робіт.  

Окрім статті 126-1 «Домашнє насильство», положеннями Кримінального кодексу України передбачено, що якщо насильницькі кримінальні правопорушення вчиняються стосовно членів сім’ї, то вони автоматично набувають статусу «пов’язані з домашнім насильством». За таких обставин навіть вчинення кримінального правопорушення щодо особи, з якою винний проживає без реєстрації шлюбу, тобто так званим «цивільним» шлюбом, може бути визнано обставиною, яка обтяжує покарання.

Принципова позиція держави щодо неможливості уникнення кривдниками відповідальності за кримінальні правопорушення, пов’язані з домашнім насильством, окрім положень Кримінального кодексу України, відображена й в положеннях Кримінального процесуального кодексу України.

Так, зокрема, стаття 284 Кримінального процесуального кодексу України забороняє потерпілим від правопорушень, пов’язаним з домашнім насильством, відмовлятися від приватного обвинувачення в суді, так зване «закриття справи».

Упродовж 2021 року відділом окружної прокуратури до суду скеровано ряд кримінальних проваджень за фактами завдання ударів, нанесення тілесних ушкоджень, замаху на вбивство, в яких обставиною, яка обтяжує покарання, судом визнано вчинення кримінального правопорушення щодо особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах.

Так, наприклад, вироком суду до покарання у виді позбавлення волі строком на 7 років 6 місяців засуджено одного із жителів Теофіпольської громади за вчинення закінченого замаху на вбивство матері за ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 115 КК України. Обтяжуючою покарання обставиною судом визнано вчинення кримінального правопорушення щодо особи, з якою винний перебуває у сімейних відносинах.

Як свідчать статистичні дані, здебільшого вчинення домашнього насильства відбувається на побутовому рівні та через вживання алкоголю.

Насамкінець Теофіпольський відділ окружної прокуратури закликає потерпілих від домашнього насильства не замовчувати цю проблему та звертатися за допомогою до правоохоронних органів.

 

Прокурор Волочиської окружної прокуратури                                                 Г.Бобик


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь